Spála

Dobrý den, dnes mé skoro 3 leté dcerce paní doktorka diagnostikovala spálu. Bohužel dcera je alergická na amoxicilin a paní doktorka ji raději předepsala Sumamed sirup po dobu 5 dnů.Všude jsem se ale dočetla, že spála se léčí penicilinem a po dobu 10 dnů. Nechtěla bych nic přecenit a tak se raději ještě zeptám vás, jestli je to dostačující. Dcera má klasické příznaky, tj. vysoká horečka, po těle krupička a příznaky angíny, a chtěla bych se tedy ještě zeptat, kolik dní tyto příznaky trvají a kolik dní po odeznění může chodit ven a hrát si s ostatními dětmi. Mám doma taky 8 letou dceru- je zde velké riziko přenosu? Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, předepsaná léčba je dostačující. Sumamed (tedy léčivá látka v něm obsažená) účinkuje i proti Streptokokovi, který způsobuje spálu, a má dlouhý biologický poločas, cca 9 dní, tj.ještě několik dní po dobrání bude v těle antibiotikum přítomné v dostatečné hladině. Hrát si ven může dcerka, až bude min. tři dny bez teplot (úplně, bez léků, nemyslím tím, že jí teplota klesne po ibuprofenu nebo paracetamolu) a až uvidíte, že se při pohybu nezadýchává a neunavuje příliš rychle, že není plačtivá, že je aktivní jako před nemocí. Léčba trvá dva až tři týdny, zotavení další týdny. Proto nikam nespěchejte a raději dcerku brzděte, protože nedoléčená spála dokáže poškodit ledviny či srdce. Nejlepší je poradit se s ošetřující lékařkou, která malou prohlédne a řekne Vám, jakou námahu dcerka už snese (minimálně bych s běháním venku počkala do kontroly, tj.prvních 10 - 14 dní nemoci). Sestra od ní spálu chytit může, určitě by se děti neměly například objímat, pít z jednoho hrnečku, hrát si v těsné blízkosti (tj.dokud má malá teploty a leží a bolí ji v krku a nemá dobraná ATB+5 dní, starší by si sní neměla např.hrát v posteli).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: