Špatný nález mikroskopem na děložním čípku ale dobrá cytologie

Dobrý den, mám takový problém. Již rok docházím á 3 měsíce na onkogynekologii kvůli počáteční špatné cytologii (ASC-H), následně jsem byla odeslána na kolposkopii a odebrání vzorku na histologii. Histologie dopadla naprosto v pořádku, ale dle pohledu mikroskopem se paní doktorce stále nelíbí to, co vidí na děložním čípku. Nicméně jsme se domluvily, že pro dobrý výsledek histologie vyčkáme, zda se "flek" na děložním čípku bude změnšovat nebo se ztratí. Dále mi paní doktorka vždy odebírala stěry na cytologii a ta také dopadla výborně, nicméně nález na čípku dle mikroskopu stále viděla a prý se nezměnšuje, naopak se prý trochu rozšířil, tak mě už ženě na konizaci, jenže já mám problém, zoufale nechci tento zákrok podstoupit. Ještě nemám děti, a chci je a také mám hodně ráda sex. Je to pro mě jediná životní radost. Nechci si nechat řezat do tak důležitého a citlivého orgánu. Nechci potom zažívat bolestivý sex a otravné a zapáchající výtoky, které budou trvat Bůh ví jak dlouho. Tato operace hodně zohyzdí čípek a také potom jistě postrádá i svou hlavní funkci v těhotenství nebo udržení dělohy tam, kde má správně být (bojím se prolapsu dělohy). Prostě si myslím, že bych si tím jen uškodila a že můj problém nehoří, když cytologie a histologie vždy vyjdou výborně. Je možné, že vizuální nález na čípku nemusí znamenat prekancerózu? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na hodnocení čípku jsou 3 metody:cytologie, kolposkopie(mikroskop) a HPV testace. Pokud budete mít pozitivní rozikové HPV a pozitivní kolposkopii, jistě doporučuji konizaci, zachrání Vám život. Cytologie není 100%spolehlivá metoda, na druhou stranu negativní histologie (po punch biopsii) je povzbuzující, že se nejedná o vážnou preakncerozu. Jen netuším,kde jste přišla na to, že konizace Vám způsobí sestup děložní a výtoky a nemožnost styku. To jsou s prominutím úplně zbytečné starosti, protože tohle konizace nedělá!!! Co se týče jizev, Váščípek vidí jen gynekolog, jinak vidět není a po konizaci vypadá stejně jako před konizací, pokud dodržujete doporučení,jak se chovat po konizaci (sprcha, ne tampony a styk 2-3tý). Co se týče předčasného porodu,není prokázáno,že za to může konizace, pokud se provedena šetrně. Vy jste nerodila,takže konizace je u Vás krajní řešení, a proto paní doktorka dělala biopsii.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: