Špatný pohyb po operaci předního křížového vazu

Dobrý den, jsem týden po plastice předního křížového vazu a stala se mi nepříjemná věc. Na nohu zatím nemám našlapovat, takže jsem šla v koupelně o berlích a protože bylo mokro, berle se mi podklouzla a váhu jsem částečně přenesla na operovanou nohu. Ucítila jsem asi vteřinovou bolest a od té doby nemám v koleni takový tlak jako předtím, když jsem se ji třeba snažila zvednout na postel. Bojím se, jestli jsem si si to nemohla opět nějak přetrhnout. Jen nevím jestli ten tlak odezněl týden po operaci sám nebo tímto. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Samozřejmě vámi popisovaná skutečnost je jistě možná i když provedené plastiky vazu jsou v podstatě připraveny na jisté pohybové nárazy, vyžadují ale řádné doléčení. Je třeba podotknout, že ihned po operaci by měla být končetina při pohybu stimulována tak zvaným kontaktním zatěžováním, kdy dolní končetina při chůzi je kladena na podlahu a zatěžována asi nejvýše do 10%. Takovýto postup pacientovi dá větší jistotu nácviku chůze o berlích a končetina je stimulována ke zlepšení svalové funkce a hybnosti. Nicméně doporučuji jistě kontrolní vyšetření na ortopedii, kde jste byla na operaci, lékař posoudí stav kolena a lze předpokládat, že k onomu horšímu, porušení plastiky nedošlo.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: