Srust malych pysku u devcatek

Dobry den, chtely bych se zeptat, jak poznam, ze moje 4 mesicni holcicka ma srostle stydke pysky a kde by mely byt srostle? Jestli jeden maly pysk k druhemu tak, ze zakryji posevni a mocovy vchod, a nebo srustaji k velkym pyskum? Protoze jsem se ted ocetla, ze k tomuto muze dojit a tak jsem dcerusku zkontrolovala a zda se mi, ze jsou spis srostle k velkym pyskum, ale nevim, jestli se mi to nezda. Je tam podel nich tmava linie, coz by mohlo znamenat srust. Doktor me neupozornil, jak mam o genitalie pecovat a ani je sam nekontroloval. Ja to vubec nevedela a ted jsem se vydesila, ze mam malicka problem. Nechci, aby sla na nejakou operaci a nechci, aby ji nekdo nebo neco pusobilo bolest. Tak nevim, na koho se mam obratit, dcerineho doktora se stydim, aby se male dival na genitalie. Chtela bych spis nejakou doktorku. A jak se tento problem resi? Musela by jit na operaci? A taky me trapi jeste jedna vec, na kterou bych se chtela zeptat. Mala se narodila s bulkou na stehynku. Dle struktury se jedna o hematom nebo hemangiom. Je dost velka, pres pul stehynka. Je mozne, aby ji doktor pri ockovani ockoval primo do te bulky? To by prece nemel...!! Vzdyt ani presne nevi o co se jedna. Moc Vas prosim o rady. S pozdravem, Alena

Odpověď odborníka:

Dobrý den Aleno! Nebojte. Při synechii vulvy, ze které máte strach, dochází ke srůstu protilehlých okrajů malých stydkých pysků k sobě, tak že zakrývají poševní vchod. Malé stydké pysky jsou u holčiček v kojeneckém věku velmi malé, takže můžete mít dojem, že jsou přirostlé k velkým, ale z toho obavy mít nemusíte. Pro lepší představu se podívejte na stránky http://www.praktickagynekologie.cz/pdf/pg_06_04_04.pdf. Správná péče o dívčí genitál není nic těžkého - stačí každý den při koupeli jemně od sebe oddálit stydké pysky a omýt oblast poševního vchodu teplou vodou ev. jemným mýdlem určeným pro dětskou pokožku. Znepokojuje mě spíš to, že se stydíte s problémem svěřit vašemu dětskému lékaři, který má vaši holčičku v péči, může ji prohlédnout a poradí vám vždycky lépe než já jen takto na dálku po internetu. Pokud k vašemu doktorovi nemáte důvěru, určitě si najděte jiného pediatra, třeba lékařku. Mohlo by se stát, že vaše holčička bude mít v intimní oblasti problém, třeba jen vyrážku nebo zánět a bude nutné, aby ji vidět lékař, abyste něco nezanedbali. Pokud jde o útvar na stehýnku, hematom a hemangiom jsou dvě různé věci, hematom je modřina (ta se během krátké doby vstřebá) a hemangiom je zmnožení krevních cévek. Pokud se jedná o hemangiom, který který není výrazný, vystouplý nad povrch, je to jen červenavé zbarvení kůže, aplikace očkování do něj by vadit neměla. Pokud vás ale bude něco trápit - jako zmíněná aplikace očkování- nebojte se vašemu lékaři se svými obavami svěřit. Na informace máte plné právo a jedná se konec konců o vaše dítě. Přeju hodně radosti z holčičky.

MUDr. Petra Řeháčková
MUDr. Petra Řeháčková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: