Štitná žláza-hypertyreoza

Dobý den,chtěla bych se zepta na toto:chodím už 5let ke své praktické lékařce s poruchou štitné žlázy,o které jsem do té doby nevěděla a lékařka mi ji zjistila z krevního testu.Dala mi k užívání letrox 100 stí,že jeho užívání je na celý život.dále jsem prošla sonografií,která byla vpořádku.Lekařka tedy určila,že mám hypotyreozu,ale vzhledem k mím příznakům si myslím že se jedná o hypertyreozu jelikož její příznaky mám ve velké míře.Chtěla bych poradit co mám stím dělat,hlavně mě vadí že i přez velkou chut k jídlu a pravidelné stravě vůbec nepřibýrám na váze ,vážím 45kg.Pomohlo by vyoperování štitné žlázy?nebo nasazení jiných léků po přehodnocení mé poruchy štitné žlázy?Zuzana Bučková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Zuzano, podle výsledků se určí jednoznačně, zda máte hypo nebo hyperfunkci, pokud užíváte substituci /Letrox/, jde určitě o hypothyreosu. Pokud ale máte nějaké subjektivní problémy, nahlaste to na kontrole vaší obvodní lékařce, měla by se jimi zabývat, mohou být od špatně kompenzované poruchy štítnice, ale taky mohou mít příčinu jinou. Ohledně hmotnosti - měla byste se stravovat kvalitně a výživně, nejlepší by bylo, kdybyste vyhledala ve svém okolí tzv. výživového poradce (alias nutriční terapeut), který by vám sestavil jídelníček, pokud byste vše chtěla zvládnout sama, kupte si nějakou knihu o zdravé stravě a zkuste se řídit podle ní. Měla byste být ale nejprve vyšetřena, zda jste dobře léčena na poruchu štítnice, zda třeba nemáte hormonů moc a potom by byl váš metabolismus moc "rozběhnutý" a tím pádem byste hubla. Navštivte lékařku na kontrolu a pobavte se o tom všem s ní. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x