Štítná žláza v těhotenství - hodnota tsh

Dobrý den, jsem ve 13 tt, byla jsem na endokrinologii: hodnota TSH je 0,00, hodnota T4V: 16,8, hodnota ATPO: 5,4 a hodnota ATg: 16,3. sonograficky přiměřený nález (pravý lalok 48x13x14 (4,2 ml), levý lalok 53x14x15 (5,7 ml), lymfatické uzliny nenalezeny. závěr mám napsaný: sonograficky přiměřený nález na štítné žláze, suprese TSH na začátku. Na kontrolu mám přijít za 6 týdnů. Chci se zeptat, co vlastě ty hodnoty znamenají a zda mám štítnou žlázu v pořádku? na netu jsem našla, že když je snížené TSH pod 0,5, takže to znamená zvýšenou funkci šítné žlázy. Lékařka mi řekla, že není potřeba žádná léčba a vitaminové doplňky s jódem pro těhotné mám užívat jen 2x do týdne. Diagnózu v hlavičce mám napsanou E049 - což jsem si našla, že je netoxická struma. Co to znamená? před 10 lety jsem se léčila s nedostatečnou funkcí štítné žlázy a užívala jsem Jodid 100, nyní jsem bez léčby již několik let. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Jančo, souhlasím se závěrem vaší endokrinoložky, nic se neděje. TSH v časném těhotenství je sníženo proto, že ho do jisté míry supluje těhotenský hormon hCG a samotnou hodnotu hormonu štítné žlázy fT4 máte v normě. Protilátky budou asi negativní, ale nevím stoprocentně, každá laboratoř používá jiné referenční hodnoty. Diagnóza E049 je hlavně kód pro zdravotní pojišťovnu, nededukujte z toho nic o svém zdrav. stavu, strumu (zvětšenou žlázu) nyní nemáte, je to ultrazvukem ověřeno. Takže štítná žláza pracuje normálně, ale pro jistotu se udělá ještě odběr za 6 týdnů. Určitě teď není důvod ke znepokojení.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: