Štítná žláza v těhotenství

Dobrý večer paní doktorko, mám jednu prosbu o vysvětlení laboratorních výsledků týkající se odběrů při prvotrimestrálním screeningu z krve.. Jsem těhotná poprvé. Byli mi zjištěny hodnoty : TSH: 3,78 fT4: 14,17 aTPO : 21,55 ( prý vysoké ! ) a aTG: 2,00 Po těchto výsledkách mi byl gynekologem předepsán Letrox 50, který mám brát 1x denně nalačno... Zajímalo by mě, jak hodně špatné výsledky jsou? A jestli zvýšené protilátky aTPO nemohly mít v prvních měsících neg. vliv na plod ? I když jsem od pozitiv.těhot. testu ihned brala vitaminy... Nikdy předtím jsem problémy se štítnou žlázou neměla... Tak mě to zaskočilo... Myslíte, že Letrox budu užívat napořád nebo je předepsán jen kvůli těhotenství a tím i vysokým nárokům na štít. žlázu, když mám myslím si TSH a fT4 v normě ?? Dělá mi to starosti .Moc děkuji a hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nevím, jaké používá laboratoř jednotky a jaké mají referenční meze, ale ani tak to nevypadá, že by hladina protilátek byla vysoká (spíše jen lehce zvýšená). Lehké zvýšení hladiny protilátek nemusí znamenat vůbec nic, může být takzvaně nespecifické. Protilátky nepředstavují pro plod problém. Důležitá je hladina hormonů štítné žlázy a ta byla v pořádku (i když pro těhotně jsou nově přísnější normy, ale vše nelze brát dogmaticky...ještě nedávno byly normy jiné a taky jsme se všichni narodili :-). Trošku to zlehčuji, ale opravdu se nemusíte ničeho bát. Myslím si také, že Letrox nejpíš doživotně užívat nebudete, ale to samozřejmě záleží na dalším vývoji. Stoprocentně vám to slíbit nemohu. Držím palce a přeji příjemné dny

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x