Strepotkok

Dobrý den paní/pane doktorko/doktore Dcera 6let v prosinci prodělala angínu, streptokok piogenes, léčena penicilinem,poté výtěr negativní. V lednu druhá dcera 4,5 roku streptokok, bez určení druhu-ATB, celá rodina byla na výtěru, manžel streptokok piogenes, já a druhá dcera streptokok C. Prarodiče neg. nález.Já jsem 2 týdny před tímto výtěrem byla přeléčena penicilinem a manžel měl jiný typ, čili jsme nemohli být bacilonosičem my rodiče, jak tvrdila doktorka. Jsem přesvědčena,že nákaza přišla ze školky. Vím o více případech. Upozornovala jsem na to dětskou doktorku i ředitelku MŠ, prý nemůžou nikoho na výtěr nutit, pouze daly informační ceduli do MŠ. Nyní jsme všichni přeléčeni, ale dnes jsem zjistila, že další děti i učitelka onemocněly s tímto bacilem. Můj dotaz je, já dám nyní dcery do školky a můžu tedy očekávat, že do 14-i dnů ho mají zpátky. Jak se v těchto případech má postupovat. Já přece nebudu neustále léčit mé dcery ATB. Je nějaká šance udělat výtěry všem v MŠ najednou. Jinak nevidím řešení této nákazy pozitivně. Děkuji Katka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Katko! Streptococcus pyogenes je škodlivá bakterie, která vcelku zásadně způsobuje záněty a její bacilonosičství je vzácné. Třeba zlatý stafylokok je naopak typicky přítomen bez zjevné infekce a rád vyvolává nemoc až v oslabeném organismu. Výtěry dle mého názoru nic neřeší. Navíc školka je semeništěm dětských infekcí a chcete-li svou rodinu ochránit před bacily a viry ze školky, pak je jediná volba - nechodit tam. U Vašich dcer bych spíš vsadil na řádnou rekonvalescenci (tedy do kolektivu raději později) a především na získání obranyschopnosti : - fyzická kondice - sport, procházky, tělesný pohyb - otužování - každý den ven, zvláště v chladu a i ve špatném počasí. Vynikající je otužování ledovou vodou, dcerky jej spíš podstoupí, když se dospělí budou otužovat taky. Můžete se třeba sprchovat navzájem a výskat u toho. - dostatek spánku - zdravá, pestrá strava, dostatek ovoce a zeleniny - pomocnou roli mohou sehrát probiotika včetně živých zakysaných ml.výrobků

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: