Substituce letroxem a krevní tlak

Dobrý den,mám na vás prosbu mám 6 let vyoperovanou štítnou žlázu mám Letrox 125.Moje poslední výsledky jsou Tsh 0,045 T4 19,84 vápník 2,1.Dávka mi byla snížena na 5x 125,2x půlku 125.Ještě beru Maxi kalz 1000.Už týden mám kašel vykašlávam žlutý hlen mám jitrocelovy sirup a rýmu. Asi nějaká viroza měří si pravidelně KT teď co mám kašel a ty hormony divné mám KT 125/100,136/95 tep v klidu do 85.Mám také problémy s krční a hrudní páteří dost me to bolí i hlava se motá.Chci se zeptat co vy na ty výsledky krve,dávkování letroxu a tlak.Jinak mám většinou nižší tlak nebo normální.U lékaře už i připadám jako simulant a nechci tam běhat s každou nemocí. Beru ještě antidepresiva Olwexya 150.Budu vám vděčná za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pravidelné kontroly u endokrinologa jsou nutné právě z důvodu, že dávku substituce je nutné průběžně upravovat - potřebná dávka se mění dle různých životních situací, na které Váš organizmus reaguje. Snížení dávky Letroxu bylo na místě. Nižší hladiny vápníku nejsou po odstranění štítné žlázy nijak zřídkavé - často totiž dochází k porušení funkce tzv. příštítných tělísek, které na štítnici nasedají a mají za úkol regulaci právě hladiny vápníku v krvi. Motání hlavy může souviset s problémy s páteří, na to ale štitnice vliv nemá. Co se týče krevního tlaku, pokud nejsou hladiny hormonů štitné žlázy v normě, mohou mít vliv na zvýšení krevního tlaku i tepu. Nicméně, tento efekt může mít také antidepresivum, které užíváte. Nicméně hodnoty TK a tepu, které uvádíte, nejsou zatím nijak závažné. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x