Substituční léčba

Dobrý denpaní doktorko, byl mi diagnostikován normogonadotropní hypogonadismus. S_Testosteron 3,1 nmol/l z (6,07-27,08). Po nasazení Nebida TST 10,83nmol/l, takže zlepšení, ikdyž malé. Ale S_LH klesl na 1,17 z (1,24-8,6). A jako důkaz mám zmenšená varlata. 1) dá se stimulovat TST více? 2) mám přestat s léčbou abych zachránil varlata(už teď mi lékařka sdělila, že budu s velkou pravděpodobností sterilní) Děkuji za odpověď. S pozdravem, Marek

Odpověď odborníka:

Dobrý den, léčba testosteronem (Nebido) má svoje rizika, proto se dává dávka přimeřená k dosažení potřebných účinků, ale ne vyšší. Pokud se na této dávce cítíte dobře, držíte si hmotnost, svalovou sílu, celkovou výkonnost, libido a pod, dávku bych nenavyšovala. Co se týče sterility - při ohrožení tvorby spermií a funkce varlat je možné nechat si sperma zamrazit ve spermobance, aby byly v budoucnu použitelné na umělé oplodnění. Je tak samozřejme potřeba učinit co nejdřív, dokud jsou varlava co nejvíc funkční. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: