Sudeckův syndrom

Dobrý den, pane doktore. Byl mi zjištěn Sudeckův syndrom, Chirurgie - 01.12. 2012 sem utrpěla úraz levé dolní končetiny ( kotníku ) bylo mi doporučeno ledování a klid na lůžku, 09.01. 2013 mi byla dána dlaha a byl mi předepsán Clopidogrel, 23.01. 2013 jsem dostala sádru a po 14 dnech mi byla sádra sundána, žádné zjevné zlepšení. Koncem února návštěva Ortopeda + Rengen + Obstřik, byl mi předepsán Sekatoxin. od 11.03. 2013 jsem byla 10 dnů v nemocnici - Aqapurin, Calcia, Neurol, B1, Ketanol, Pruthiaden, Calcichew D3, rehabilitace: vířivka, cvičení, magnety, žádné velké zlepšení. Posledních 14 dní jsem se léčila ambulantě: magnety, lymfodrenáže. K dnešnímu dni 07.06. 2013 jsem nezaznemenala žádné velké zlepšení, kotník je stále natleký, fialový a pohyb je velmi omezený, zatěžovat ho mohu jen velmi lehce s pomocí bedlí. Velkou roli jistě hraje můj věk + osteoporoza 1. stupně, Je mi 62 let. Žádám o radu, jak postupovat v další léčbě, předem děkuji za odpověď. Jana

Odpověď odborníka:

Neuvedla jste, jaká byla diagnoza poranění hlezna, o jaké trauma se jednalo, jaké je postavení na rtg po léčbě, zda jsou změny na kostech ve smyslů ostrůvkové osteoporozy - KRBS I - Sudeck. To vše je velmi důležité včetně současného postavení případné zlomeniny a jejího zhojení. Otok a bolest většinou souvisí s postavením případné zlomeniny. Sudeckova dystrofie se léčí dlouho a její léčení vyžaduje značnou trpělivost. Základem je řádné zhojení traumatu s dostatečně dlouhou imobilisací, vitamin D medikamentozně i insolací a dostatrek Calcia. Ostatní postupy, které jste měla jsou velmi vhodné. Po domluvě s vašim ortopedem zvažte ještě léčbu plášťovými blokádamai mesokainem do stehna, přínašejí úlevu bolesti, zlepšení prokrvení dolní končetiny a větší kostní lýtkovou výměnu. Perspektivně lázeňská léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Hledáme pacienty se Sudeckovým syndromem - nekomerční výzva | Od: Lída Chasáková - fyziotrapeut | 19.11.2013 14:32
Dobrý den,
pro vyzkoušení inovativní terapie u pacientů se
Sudeckovým syndromem na horní končetině
hledáme vhodné pacienty. Čím kratší dobu od
začátku onemocnění, tím lépe. V České Republice
je, přes povzbudivé výsledky mnoha autorů,
tomuto druhu terapie věnováno minimum
pozornosti. Rádi bychom tak nabídli další možnost
účinné pomoci. Terapie by měla probíhat v rámci
studie, pro pacienty bezplatně, časově
nenáročně. S případnými dotazy se prosím
obracejte a kontaktujte fyzioterapeutku Lídu
Chasákovou - Lida.Chasakova@seznam.cz
reagovat
re:Hledáme pacienty se Sudeckovým syndromem - nekomerční výzva | Od: katerina hoskova | 27.5.2016 11:59
Dobry den odpovidam z nemocnice kde
jsem hospitalizovana pro aplikaci
visnevskeho blokad na PHK po
zlomenine zapesti ze dne 21.2016. Byla
i plastika po nekroticke casti a do dvou
dnu po teto operaci ruka otekla a
zacala menit barvy je ochlupena a
drapovita rada bych vyuzila vaseho
zajmu o tyto pripady s pozdravem kh
reagovat
re:Hledáme pacienty se Sudeckovým syndromem - nekomerční výzva | Od: pavla cervená | 25.1.2016 16:48
Dobrý den,nevím,zda je ještě aktuální Vaše nabídka.V roce 2011 jsem utrpěla tříštivou zlomeninu zápěstí,komplikovanou Sudek.syndromem dig.dle RTG.Operace nebyla.Doposud je ruka citlivá na teplo.chlad,částečné trvalé následky na zápěstí.4.1.2016 opět pád na náledí.Tříštivá zlomenina lokte na stejné ruce, která byla operována 9.1.2016.Nyní pociťuji stejné problémy jako u zlom.zápěstí.Tj.ztuhlost,otok,brnění,bolest,velká reakce na teplo,(teplá voda,vaření atd,)rychlejší růst nehtů,kůže lesklejší,omezení hybnosti.Lékaři tvrdí,že je ještě na dig. brzy,abych to nepřivolávala. Zdraví Pavla Červená
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Játra v ohrožení: jak poznat problém
Články: Játra v ohrožení: jak poznat problém
Játra jsou životně důležitý...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Protistresové desatero vás dostane (opět) do pohody
Články: Protistresové desatero vás dostane (opět) do pohody
Všichni to dobře víme a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: