Syfilis

Dobry den, mela jsem rizikovy styk, po cca 14 dnech mam bolestivy vridek v oblasti analu. Po hmatu se zda, ze je naplnen tekutinou, nektere literatury uvadeji, ze vridek je bolestivy, jine zase nebolestivy, tak nevim. Onen partner ma depigmentaci na predkozce, coz jsem se docetla, ze to mohou byt znamky zhojeneho ulcus durum. Je to tak? Zatim jsem se nenechala nikde serologicky vysetrit, ale docetla jsem se, ze diaagnostika trva az 3 tydny. Pracuji jako zdravotni sestra, cekalo by me nejake pracovni omezeni jiz v obdobi diagnostiky? A hospitalizace je nutna vzdy, nebo to lze resit i ambulatne? I bez pracovni neschopnosti?

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Syfilitický tvrdý vřed je obvykle nebolestivý. Současně s výskytem syfilitického vředu je běžné zduření lokálních mízních uzlin. Depigmentace může být známkou vyhojeného ulcus durum, depigmentace může mít také mnoho dalších příčin. V období diagnostiky Vás pracovní omezení nečeká. Léčbu je případně možno vést i ambulantně, vždy s pracovní neschopností. Měla byste zajít k lékaři a nechat se vyšetřit. Vřídek vůbec nemusí být známkou syfilis, může mít jinou příčinu.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: