Syndrom toxického šoku

Dobrý den! Před 2 měsíci jsem při menstruaci začala mít problémy - bolest v oblasti klitorisu, velkou únavu (hlavně svalů), bolest v krku, vyrážku na rukou a nohách, bolest hlavy, teploty (až 39°C), nakonec jsem i omdlela. Myslela jsem, že se jedná o syndrom toxického šoku, ale v nemocnici tuto možnost v podstatě shodili "ze stolu" - že to není možné a že jsou hloupá, že čtu vůbec příbalové letáky tamponů. Hodnotu RCP jsem měla 94 a nakonec mi takovým (podle mě) nejistým způsobem diagnostikovali zánět močových cest a dali mi antibiotika. Ani po 7 dnech to nebylo v pořádku, můj praktický lékař mi dal pak další na 14 dní a po kontrole řekl, "že už je to lepší". Tampon mám sice vždy zavedený max. po dobu spánku (8h), ale po 7-10 dnech od prvotních příznaků se mi ty ruce a nohy dokonce začaly loupat, až se mi vlastně vyměnila téměř celá kůže na nich...Omdlení a loupání kůže při zánětu močových cest?! Nepřipadám si stále 100% v pořádku (vždy při menstruacích 3.den) a půjdu k doktorovi asi znovu, ale moje otázka - proč by to nemohl být STŠ? To je to tak nepravděpodobné??? Předem děkuji za reakci!

Odpověď odborníka:

Těžko říci,když jsem vás nevyšetřoval,ale Diagnostická kritéria syndromu toxického šoku, či toxic shock-like syndromu, jsou vysoká teplota (nad 38,9 oC), vyrážka (nejčastěji ve formě difuzní erytrodermie, vzácněji drobné petechie či bulózní exantém), pokles krevního tlaku a 1-2 týdny po počátku onemocnění olupování pokožky na dlaních a ploskách. K těmto čtyřem základním se řadí dále: zvracení, průjem, bolest svalů, hyperémie sliznic, poruchy CNS, zvýšené hodnoty urey či kreatininu, sediment s pyurií, zvýšené jaterní testy. Různé kombinace těchto příznaků mohou znesnadňovat určení správné diagnózy Ze základních příznaků zde chybí výrazný pokles krevního tlaku,ne pouhé omdlení, a i některé další ,ale tím neříkám že se o toto onemocnění jednat nemohlo,raději bych na vašem místě tampony nepoužíval. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Tříselná kýla: nebojte se rázného řešení
Články: Tříselná kýla: nebojte se rázného řešení
Odstranění tříselné kýly...
9 tipů, jak zatočit s bolestí hlavy
Články: 9 tipů, jak zatočit s bolestí hlavy
Tuhle zdravotní potíž zná...
Ultrazvuk břicha
Články: Ultrazvuk břicha
Ultrazvuk, UZ nebo SONO je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
Rakovina vám milování ukrást nemusí!
Články: Rakovina vám milování ukrást nemusí!
Sex je asi ta úplně...
Všechno se dá řešit. I průjem
Články: Všechno se dá řešit. I průjem
Průjem dovede pořádně...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: