Těhotenská cukrovka

Dobrý den, před nedávnem jsem podstoupila OGTT ve 28. týdnu. Hodnoty 4,7 - 9,7 - 8,5 z toho třetí hodnota hraniční. Proto mi po týdnu byla brána krev na glykovaný hemoglobin a vyhodnocen glykemický profil (měření z prstu nalačno, a hodinu po hlavních jídlech). Glykovaný hemoglobin 32 a profil v normě. Proto mi bylo řečeno, že se o gestační diabetes nejedná. Mám půjčený glukometr od babičky a měřila jsem si doma pro zajímavost glykemii po některých jídlech. I po sladších jídlech mám glykemii po jídle kolem 5-6. Ale stalo se mi již 2x že jsem hodinu po sladším jídle naměřila hodnotu po první hodině nižší než po druhé hodině konkrétně v prvním případě 1hod po jídle 5,6 po další hodině 7,2 a po dalších 40 minutách 5,3. Ve druhém případě po 1.hodině 5,5 po další hodině 6,6 po dalších 20 minutách 6,2. jinak většinou mám vyšší hodnotu po první hodině. Zajímalo by mě zda jsou tyto hodnoty v normě.Dočetla jsem se že pacienti s poruchou glukozové tolerance mají vyšší hodnotu glykemie po druhé hodině. Tak by mě zajímalo jestli to není náhodou můj případ, nebo je to stále v normě a někdy ten cukr prostě stoupá a klesá pozvolněji. Také by mě zajímalo jestli hodnota glykovaného hemoglobinu může s jistotou určit zda se jedná nebo nejedná o cukrovku. Mám strach, aby se třeba v dia centru nespletli a špatně vyhodnotili jestli mám gestační diabetes nebo ne. Omlouvám se za rozsáhlý dotaz, mám jen obavy abych neubližovala miminku. Děkuji mnohokrát za odpověď a přeji hezký den Markéta

Odpověď odborníka:

Dobrý den, o cukrovku se s největší pravděpodobností nejedná. 2 hodiny po jídle hladina krevního cukru ještě stále stoupá, takže bych hodnoty hodnotila spíše v rámci normy.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Jde o těhotenskou cukrovku | Od: Pavel | 8.2.2015 15:43
V tomto případě jde o těhotenskou cukrovku, protože hodnota glykémie ve 2. hodině je 8,5 a norma je do 7,7. V 1. hodině je norma do 8,8 a zde je 9,7. Výsledek je tedy jednoznačný a odpověď lékařky je chybná. Rozhodně navštivte diabetologa.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Zanet mandli Je mi 27 let a nyni ziji na Novem Zelandu. Dva tydny me...
 
Naposledy čtené: