Těhotenská cukrovka

Dobrý den, v prvním těhotenství jsem měla cukrovku o jednu setinku vyšší, než je limit. Stačilo držet dietu. Teď jsem 8+3 tt a snažím se držet dietu od první chvíle co jsem zjistila těhotenství. Prosím dá se zjistit tato cukrovka i jiným testem, než je pítí toho nápoje? Vím, že tentokrát ten nápoj již nezvládnu vypít. Minule jsem na něj musela 3x. Je nutné držet tu dietu opravdu přísně už v počátcích těhotenství? Mám nevolnosti, takže je to pro mě značně obtížné.Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Simono! Pokud jste trpěla cukrovkou už v minulém těhotensví, je rozumné, pokud si v následujícím těhotenství budete příjem sacharidů hlídat. Test s vypitím glukózy (tzv. orální test glukózové tolerance neboli oGTT) se při hraničních hodnotách cukru provádí vždy a nahradit jej nelze(samozřejmě, když je hladina cukru tak vysoká, že je zřejmé, že cukrovkou trpíte, není třeba tento test provádět). Hezký den.

MUDr. Petra Řeháčková
MUDr. Petra Řeháčková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: