Těhotenství

Touto cestou Vám chci pozadat o radu. Bude mi 32let, v roce 2000jsem porodila syna cisarskym řezem ale v zacinajicim 6mesici. Po tomto rezu mam jizvu smer od pupiku dolu. v roce 2008 jsem porodila opet syna na zacatku 8mesice a opet cisarskym řezem, tou samou jizvou. Chci se zeptat moc by jsme s partnerem chteli jeste miminko, ale doktorka mi stale ujistuje ze je to rizikove a ze mi to nedoporucuje, po porodu 2syna mi ale v porodnici nekteri doktori povedela ze mohu ale prolezim to a někteří nedoporučuji, jelikoz mam rez i delohou a po porodu by byl rez ve tvaru kotvy..tak mi to povedela ma lekarka. Prosim je mozne mit jeste miminko?velice dekuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Císařský řez dolní střední laparotomií (od pupíku dolů) se dnes již provádí zřídka a především u předčasných porodů. Kožní řez nicméně nevypovídá nic o tom, jak by proveden řez na děloze. V případě, že byl řez na děloze 2x veden v dolním děložním segmentu (jak se obvykle dělá v pokročilých stádiích těhotenství), tak to samo o sobě není kontraindikací k dalšímu těhotenství a v takovém případě byste se nijak nelišila od pacientky, která měla 2 nekomplikované císařské řezy v termínu. Něco jiného by byl řez vedený tělem děložním. V takovém případě je opravdu riziko prasknutí dělohy v dalším těhotenství vyšší. Kožní řez je víceméně estetická záležitost. Řezy od pupíku dolů se samozřejmě hojí déle, ale vyhla byste se kotvě. Toto je samozřejmě na domluvě Vás a daného porodníka. Bylo by s výhodou sehnat si operační protokoly z předchozích porodů a ty konzultovat se svým gynekologem, případně v některém z porodnických zařízení. S pozdravem dr. Šimjáková

MUDr. Renata Šimjáková
MUDr. Renata Šimjáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: