Těhotenství a thyreotoxikosa g. basedowova, kdy otěhotnět, abych nebyla ohrožena já, ani plod

Dobrý den, chci se zeptat jaké by měly být hormonální hladiny v době, když bych chtěla otěhotnět - bez budoucích komplikací (postižení miminka, potrat..) Našla jsem, že normální hodnoty jsou: fT3 3,4-6,3; fT4 9,8 - 23,1; tsh 0,37-5,0. Beru 10mg thyrozol. Od 6.8.2012 mám denní dávku 1/2-0-0. Předtím 1/2-0-1/2. dříve jsem užívala více. Léčím se se Š.Ž. od 9/2011. Nyní mám TSH 1,26; FT4-13,4; FT 3-3,89. Mohu se pokusit otěhotnět, nebo je to riziko? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, GB toxikosa je poměrně záludné onemocnění. Ideální postup je před plánovaným těhotenstvím se štítné žlázy postižené touto nemocí zbavit operačně. Pořád je tady totiž riziko, že i v případě normálních hormonálních hladin v době početí se objeví recidiva toxikosy v průběhu těhotenství - což může ohrozit jak Vás, tak i plod. Pokud se o operaci u Vás neuvažuje, ideální je plánovaně otěhotnět v době úplné remise, tj když nepotřebujete žádné léky. Jak Thyrozol, tak Propycil mají v těhotenství svá rizika - opět pro obě strany. Obecně se navíc doporučuje, že konzervativní léčba GB toxikosy nemá trvat víc než 36 měsíců. Pokud je i po této době potřeba podávání tyreostatik k udržení normálních hormonálních hladin, je indikované definitivní řešení stavu, tj odstranění žlázy operací, nebo podání radiojodu (po podání radiojodu ale žena nesmí ideálně 6-9 měsíců otěhotnět). Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: