Thyreopatie v těhotenství

Ve dvanáctém týdnu těhotenství mi zjistily pozitivní thyreopatii (TSH 3,582mU/l , anti TPO 115,3 kU/l).Byla jsem u endokrinologa,který mě vyšetřil a do závěru napsal,že jsem euthyreoidní,bez strumy a bez sonografických známek poškození žlázy,zatím bez léčby.Vzal mi krev,a když jsem si druhý den volala na výsledky,tak mi řekl,že mám pouze zvýšené protilátky a to by mohlo dělat problém,až po porodu.Začátkem října jsem byla opět zkontrolovat krev a řekl mi to samé.Navíc mě chce vidět až po šestinedělí.Termín porodu mám až 22.ledna 2014.Chci se zeptat,jestli opravdu již není nutné krev kontrolovat a co bych mohla očekávat po porodu,když mám zvýšené protilátky.Děkuji Hana

Odpověď odborníka:

Tento postup vychází z toho, že nejdůležitější je výše hormonů pro plod v prvním trimestru, kdy se zakládají zárodky jednotlivých orgánových systémů. Další období již není tolik klíčové, plod si začíná tvořit hormony sám.
Pozitivita protilátek může až do doby 6 měsíců po porodu (někdy i déle) vést k rozvoji poruchy funkce štítné žlázy, většinou nejprve přechodnou zvýšenou funkcí štítnice, pak normalizací, nebo přechodem do funkce snížené.
Mějte se hezky a držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: