Tinnitus

Dobrý den, měl bych prosím dotaz týkající se šelestu v uších. Před necelými 14 dny mě z ničeho nic začal bolet čelistní kloub. Šel jsem na ORL, kde jsem dostal lék Nimed, načež do 3 dnů bolest ustoupila. Po těch 3 dnech však z ničeho nic před spaním přišlo zvonění v uších. Na žádném koncertu jsem nebyl, MP3 neposlouchám, příčina z hluku je vyloučena. Šel jsem opět na ORL, kde mi bylo oznámeno, že mám tinnitus. Dostal jsem injekci glukokortikoidů společně s lékem Betaserc a doporučení rehabilitace krční páteře, kam jsem také už objednán. Nicméně šelest v uších přišel z ničeho nic a postupně se mi zhoršuje, trvá to již déle než týden a rehabilitace jsou běh na dlouhou trať. Postupně mě to začíná omezovat v denních činnostech a začal jsem mít problémy s usínáním. Na internetu jsem si přečetl spousty negativních informací, ale zároveň jsem nenašel žádnou příčinu. Dočetl jsem se o spoustě možností, co podniknout (hyperbarická komora, kryokomora, různé léky, různá vyšetření), ale nevím, čím začít. Chtěl bych se proto prosím zeptat, co bych měl udělat proto, aby se stav co nejdříve zlepšil. Jsem student medicíny ve zkouškovém období a šelest mě velice obtěžuje při učení a nejde mi spát. Mám také trochu narušený režim, chodil jsem minulý týden spát až k ránu a vstával pozdě odpoledne, mohlo by toto mít nějaký vliv? Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Tomáši. Jak jste se asi již dočetl, problém tinnitu je složitý a jde o stav často bohužel špatně léčebně zvládnutelný. Pokud se problém zhoršuje, řekl bych, že je na místě opětovná návštěva ORL s přehodnocením příčiny problému (zda nejde přece jen o problém týkající se primárně vnitřního ucha a nejen druhotný při dysfunkci krční páteře nebo čelistního kloubu). Stres a nevyspání může mít na vznik potíží svůj vliv. Zkuste, zda pomůže odpočinek, vysoká dávka betahistinu (Betasercu) a hodně pijte (vodu...).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: