Třezalka vs. olanzapin

Dobrý den, cca rok užívám kvůli depresi léky Anafranil a Zyprexa. Nyní jsem ve fázi vysazování, Anafranil jsem přestala brát úplně, za tři měsíce je v plánu vysazení Zyprexy. Při vyšších dávkách léků jsem se cítila velmi šťastná, až v euforii, každá činnost mi činila velkou radost. Nyní se cítím "pouze" normálně, všedně. Ráda bych zažívala stejné pocity jako dříve, chci se ale vyhnout dalšímu užívání léků. Proto hledám možnosti přírodních preparátů a zaujaly mě účinky třezalky tečkované. Zajímalo by mě, zda je možné současné užívání třezalky a olanzapinu, nebo je nutné vyčkat do úplného vysazení Zyprexy. Předem mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lucie, děkuji za Váš dotaz. Jsem velmi potěšena, že vysazujete léky pod lékařským dohledem a nepouštíte se do toho sama. Léky, které užíváte nejsou návykové, takže jejich vysazování nemá příliš vliv na Vaši psychiku, i když byste občas potřebovala nějakou berličku v podobě SOS medikace na potlačení nepříjemných pocitů v podobě depresí nebo úzkostí, pro které Vám léky asi byly nasazeny a které nyní můžete vysazovat. Zyprexa funguje také jako stabilizátor nálady, který Vám pomáhá, aby Vaše nálada byla bez velkých skoků např. tím jak jste se cítila šťastně po užití léků. Nejsem si jista ani, zda by to dokázala třezalka, příliš zkušeností s ní nemám. Ale myslím si, že by Vám pomohlo najít si psychoterapeuta, pokud již ho nemáte a s ním si !"popovídat" jaké máte pocity. Také by Vám mohl pomoci při postupném vysazování Zyprexy a jak ses tát opět Šťastnou i bez léků. Každopádně nadále navšťevujte svého psychiatra a buďte s ním ve spojení, kdyby došlo k nějakým změnám Vašeho psychického stavu a rovnou se ho zeptejte, zda by byl spíše pro užívání Zyprexy i Třezalky. Každý lék funguje jinak, kdyby se Váš stav zhoršil, můžete se kdykoli vrátit k původní medikaci. Bohužel se domnívám, že Vám žádná látka neudělá tak štastnou jak byste chtěla, ale jak prožijete svůj život i s psychickými problémy, můžete ovlivnit jenom Vy sama. Držím Vám palce, děkuji za Vaši důvěru a přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: