Tsh v 11.týdnu těhotenství

Paní doktorko, ráda bych znala Váš názor , příp. radu na můj zdravotní stav. Lečila jsem se s hypertyreozou +G-B choroba. Léky /thyrozol 0.5tbl obden/ mi vysadili v listopadu 2013.Hodnoty byly v norme. Od te doby žádné léky neberu. Hodnotyz posledniho obdobi byly následující: TSH/FT4 1.05/14,9 v 7/2013. Září 2013 - 1,53/13,2 a v prosinci 2013 1,01/15,8. Nyni jsem v 11.TT, hodnoty z unora 2014: S_T3 volny 4,36, TSH 0,94 a S_T4 volný 15,3. Koncem února jsem byla hospitalizovana v nemocnici (v 8.TT) - to bylo TSH 0,194. T4 volný 18, T3 volný 5,3. V nemocnici mi jeden den nasadili Propycil a nasledne hned vysadili. Takze jsem stále bez léků. Při dnešní kontrole mi bylo sděleno, že hodnota TSH prudce klesla na 0,02 a FT4 19. Ve zprávě je napsáno, že hodnoty nejsou zcela uspokojivé,ale stále jsem bez léků. Mám pouze mít dostatečný přísun jódu v potravinach. Mám strach, jestli ten pokles TSH nemůže ublížit miminku. Kontrolu kvůli graviditě bych měla mít za 3 týdny. Mohu se vás zeptat, prosím, na váš názor? Případně jaké léky se mohou v těhotenství na š.žlázu užívat?? Bylo mi doporučeno nechat zkontrolovat po porodu funkci š.ž. i u miminka. Protilátky se prý na miminko přenášejí přes placentu. Nemůže dojít k nějakému závažnému poškození?? Moc děkuji za odpověď a přeji příjemný den.

Odpověď odborníka:

Pokles hodnot TSH v prvním trimestru je zcela běžný. Ve Vašem případě (GB nemoc) je samozřejmě potřeba vyloučit, že se jedná o aktivaci nemoci, k čemu je potřeba stanovit výši TRAK protilátek. Pokud zase stouply, je možné léčit v prvním trimestru Propycilem, další trimestry Thyrozolem, jen v nižších dávkách, než se používají mimo těhotenství, v třetím trimestru je snaha terapii minimalizovat.
Samotný pokles TSH miminku nijak neublíží. TRAK protilátky se placentou na plod přenášejí a mohou spůsobit aktivaci nemoci u miminka. Proto se doporučuje jeho sledování ke konci těhotenství a zejména nějakou dobu po porodu - než z něj Vaše protilátky vyprchají. Dochází hlavně k zátěži kardiovaskulárního aparátu dítěte.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x