Uraz po temer cerstve acl plastice

Je mi 22 let a jsem 7 tydnu po plastice ACL metodou BTB + odstraneni maleho kousku menisku + mala oprava chrupavky. Plne propnuti, ohyb zatim 120°. Musim ale nosit ortezu, protoze mam vyrazne ochable stehenni svaly. Takze chuze i v orteze neni moc plynula. O pulnoci jsem sla strasne unavena na toaletu bez ortezy s jednou berli a nejak se stalo, ze si jsem prekrizila berli cestu a berle zajela pod skrin a ja prepadla pres tu berli a dopadla na kolena. Prudkou a celkem velkou bolest, neco jako lupnuti, jsem ucitila, ale to kdyz jsem byla ve vzduchu jeste. Muselo dojit k rotacnimu pohybu nebo podlomeni. Byla jsem v soku, tak opravdu nevim, co se poradne stalo. Bolest trvala tak 5 min, koleno okamzite trochu nateklo. Zaledovala jsem to a sla spat a tim, ze rano pujdu na kontrolu ke svymu operaterovi. Rano- V klidu koleno neboli, koleno propnu, ohnu do tech 120 ale to uz celkem boli, doslap moc neboli, skoro vubec, otok se zvetsil. Citim tlak v koleni a nejvice to boli pri ohybu na vnitrni zadni casti kolena. Doktor rekl, ze vodu v koleni nemam, pri opetovnem pretrzeni by tam byla voda a krev, a ze koleno bych nepropla, ze koleno je pevne a tutiz nemelo dojit k opetovne rupture ACL. Take vysvetlil, ze vazy a svaly drzi koleno, a kdyz svaly jsou ochably, tak je to prevazne jen na vazech. Co si o tom myslite? Mohlo dojit jen k natazeni? Nebo 7 tydnu je brzo, aby se mi to vsechno zahojilo a proste pri blbem pohybu to zabolelo? ( ale bolest byla fakt neprijemna a celkem velka). Za mesic mam naplanovanou pooperacni kontrolu. Prikladam fotografii otekleho kolena na druhy den. Predem dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Tano, pravé koleno jistě oteklé máte, nevím, jak vypadalo před tím nočním pádem, jistě je ale odoperované koleno nyní více zranitelné, jelikož jste chvilku po operaci a máte atrofované okolní svaly, konkr. hlavně čtyřhlavý sval stehenní, který by, jak správně udáváte, v běžném stavu částečně převzal funkci za struktury v kolenním kloubu a zabránil tak dalšímu možnému úrazu. Pro jistotu Vám doporučím brzkou kontrolu u Vašeho ortopeda, který zkontroluje, zda operovaný vaz drží, či zda nedošlo tím pádem k poškození např. jiné struktury v kloubu. S pozdravem a přáním brzkého uzdravení, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: