Valsavův manévr

Dobrý den, dlouhodobě mám zalehlé 1 ucho a dr. mi poradila, že mám dělat tzv. Valsalvův manévr(profouknutí uší). Chtěl bych se zeptat, jestli dlouhodobé profukování má vliv na nitrooční tlak . Zdá se mi, že posledních pár dnů mám tlak v očích. Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, toto nemá žádný vliv na hodnotu nitroočního tlaku. Nicméně tlak za očima nebývá způsoben zvýšením nitroočního tlaku, ale např. nadměrnou oční námahou, třeba i přemáhanou dioptrickou vadou, někdy doprovází i syndrom suchého oka, objevuje se i při blokádě v oblasti krční páteře, při podráždění trojklaného nervu atd.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: