Vazy v koleni

Přibližně před více než měsícem, jsem si udělal něco s kolenem, druhý den jsem zašel k doktorovi do Thomayerovi nemocnice, ten mi udělal rentgen a řekl mi, že mám natažené postranní vazy. A říkal, že to mám nechat týden v klidu a když se to nezlepší mám přijít k doktorovi, ale už na polikliniku Budějovickou. Během týdne mi koleno oteklo, nemohl jsem ho naplno napnout ani pokrčit a bylo nepříjemné když jsem došlapoval. Po týdnu jsem tedy přišel k doktorovi s tím, že se mi to nezlepšilo, doktor se na to podíval a říkal, že v něm mám vodu, tak mi jí vysál injekcí a dal mi takovou malou ortézu a říkal, že zase za týden mám přijít na kontrolu. A taky říkal, že bych klidně mohl i dělat zlehka dřepy zvedat nohy, chodit..prostě s ním cvičit ať zesílí. Koleno celkem splasklo a už jsem ho mohl víc napnout a pokrčit, ale pořád to nebylo ono. Po týdnu jsem tedy opět přišel a doktor říkal, že je to lepší. Pak už to bylo celkem dobré (slyšel jsem, že regenerace nataženého vazu se léčí 3-5 týdnu) po nějakém týdnu nebo dvou jsem zlehka jsem začal dělat dřepy, zvedat nohy atd.. dokonce se mi podařilo doběhnout tramvaj a nebolelo to. Ale pořád jsem nemohl koleno napnout. Jednou po tréninku mi začalo koleno opět otékat, nemohl jsem koleno napnout ani naplno pokrčit. Zašel jsem tedy k doktorovi, ale tentokrát jiný doktor (doktorka). Zjistil jsem, že každý doktor má jiný názor na regeneraci vazů. Řekl jsem doktorce co mi je, ona mě prohlédla a říkala, že mám natažené nebo zkroucené postranní vazy, teď nevím jak přesně to řekla, ale řekla mi ať s tím kolenem vůbec necvičím, ať si ortézu neberu, že se to nesmí stahovat a říkala, že mám na něj dávat Priessnitzův obklad (nevím jestli to píšu správně). A řekla, že 22.8. mám jít na sonograf a tam se zjistí co mi přesně je. A právě já se bojím, že mi to nezjistí s jistotou, protože asi pěti mým kamarádům se stalo to co mně a půl roku jim všem doktoři tvrdily,že mají natažené vazy, že to mají nechat v klidu atd.. a asi po půl roce nebo víc jim zjistili, že vazy mají přetržený křížový vaz a že půjdou na operaci, která mě děsí. Chci se zeptat, jestli mi udělají sono, bude opravdu jisté a zřetelné co mi je? Nechci aby mi po půl roce zjistili, že mám přetržený vaz, já totiž mám podezření a trochu i cítím, že s tím vazem opravdu není něco v pořádku a bojím se, že je vážně přetržený. Ten sport co dělám (Parkour a Freerunning) pro mě hodně znamená a nechci čekat něco přes rok, ne-li víc až budu moct zase sportovat. Jinak mé příznaky: Menší otok, nemohu nohu naplno napnout, pokrčit nohu mohu, ale když třeba klečím, tak to je trochu nepříjemné, došlápnout mohu a chodit také zvládám, akorát nemohu naplno tu nohu napnout. Jinak když třeba ležím, nebo sedím na zemi, tak tu nohu tak nějak napnu, to mi zbývá do napnutí tak cca 4-5 cm, ale když chodím, tak to je tak cca 10-20 cm. V nějakých chvílých se mi zdá, že mám příznaky na přetržený vaz a někdy na natažený, tak jsem zmaten. Prosím o odpověď, docela by pro mě znamenala. Děkuji moc.

Odpověď odborníka:

Především je nutné pro další postup najít si jednoho lékaře nebo lékařku, kterému důvěřujete a chodit jen k tomu jednomu, je-li to možné (teď už nejde o akutní problém, takže se jistě můžete cíleně objednat...), jednak abyste nebyl zmaten různými názory (danými zčásti tím, že Vás dotyčný lékař vidí poprvé), ale hlavně proto, že pro zhodnocení léčby a dalšího postupu je nutné vědět, jak koleno vypadalo na začátku a jak se stav vyvíjel při kontrolách. Ultrazvuk v rukou zkušeného lékaře umožní dobře zhodnotit případné poškození měkkých tkání kolene, tedy našel by i přetržení vazu. Pokud byste měl ovšem takto těžké poranění vazů, bylo by to velmi pravděpodobně patrné už z prostého tělesného vyšetření (v Thomayerově nemocnici na začátku) a podle popisu Vašich potíží to tak také nevypadá. Rozlišit ale "natažení" a "lehké" natržení vazu není jednoduché. Takže doporučuji absolvovat ultrazvuk, výsledek konsultovat s tím lékařem, který Vás na něj poslal (případně Vám ho rovnou bude provádět) a podle jeho doporučení pak postupovat dál. Nezapomeňte se při vyšetření zmínit o tom, jaký sport provozujete, přece jen patří mezi ty, které jsou na kolena drsnější než jiné. Držím palce, ať vyšetření dopadne dobře. I kdyby to nakonec přece jen bylo něco vážnějšího, při řádné léčbě Vás to určitě nevyřadí na celý rok, jak se obáváte!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Líbí se vám odpověď?
+17 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: