Vitamín a v těhotenství

Dobrý den v cca 13 tt jsem brala vitamíny femibion a koupila jsem si džusy až později jsem si všimla že obsahují Vitamín A (z provitamínu A) ve 100ml 120ug. vypila jsem denně cca 1l až 1,5 l po dobu 3 dnů. Jen jsem se chtěla zeptat zda jsem miminku nemohla ublížit timto vitamínem v tomto množství. Děkuji moc Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, teratogenní účinky vitaminu A byly prokázány již od denních dávek 25 000 IU (mezinárodních jednotek). Protože je vitamin A přijímán i běžnou potravou těhotné, neměla by dávka tohoto vitaminu v potravinových doplňcích (vitaminových směsích) přesáhnout dávku 2 666 IU, tj. 0,8 mg vitaminu A ve formě retinolu.

MUDr. Jakub Vykouk
MUDr. Jakub Vykouk

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Soukromá gynekologická ambulance Buštěhrad

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: