Vracející se zánět nadvarlete

Dobrý den, rád bych se zeptal na váš názor ohledně mého dlouho-trvajícího problému. Chodím od mých 19 let k urologovi jednou za 4 měsíce pravidelně s vracejícím se zánětem nadvarlete (jednou to bylo výše, nyní jsou spíš problémy v dolní části). Nikdy nebyla bolest nadvarlete taková, že bych musel zřejmě do nemocnice. Vždy jsem to vyležel doma (díky bohu!). Nikdy jsem neměl teploty. A prošel jsem řady testů moči - kde se nikdy nic nenašlo. Sexuálně aktivní jsem tehdy ještě nebyl, resp. ne s partnerkou. Vždy mi zabrala antibiotika. Ale asi vám musí být jasné, že mě to děsí. Poprvé jsem kvůli nim nehorázně přibral a změnil se mi i systém vylučování a tak jsem přizůsobil styl života tak, abych jedl více zdravě. Piji více jak 4 litry vody denně, v podstatě se snažím neustále pít. Oblékám se teple, abych nenastydnul. A používám každý den preventivně Blokurima (prášek, doplněk stravy), který mě má více chránit proti bakteriím v moči. Zánět se mi podařilo na 1 a půl roku potlačit. Mezi 21 a 22 rokem jsem i začal více sportovat a všechno bylo v pořadku. Už jsem i sexuálně žil a neměl jsem žádné problémy. Kolem 23. roku se mi vše začalo vracet a opět v pravidelných intervalech. Dnes zrovna ležím s chřipkou a v průběhu toho se mi opět pravé nadvarle zvětšilo, bolí na dotek - prostě opět klasický projev. Takže jsem se objednal k Urologovi. Pan doktor vždy udělá sono, zjistí hmatem, co se děje, popřípadě udělá močové testy, ale hlavně mi dělá "obstřik semeního provazce". Zajímá mě hlavně, jak obecně tento obstřik pomáhá? Nikdy jsem výrazné zlepšení stavu nezpozoroval a spíše je to nepříjemné. Jak se lze aktivněji ještě bránit? Zkoušel jsem i Wobenzym. Opravdu dával pozor na nastydnutí - jakýkoliv projev rýmy, chřipky, může ovlivnit tělo tak, že si to "sedne" i na nadvarle? Je mi jasné, že se nejspíše jedná už o chronický stav. Ale rád bych tomu co nejvíce předcházel hlavně do budoucna. Nedokážu si představit, zda po 8 zánětech, které jsem tedy úspěšně vyléčil vždycky na chvíli, mohu mít v pořádku spermie a tedy i děti. Levé varle a nadvarle jsou v pořádku :). Bez problémů. Jak lze poté zjistit, zda jsem správně plodný? Bohužel jsou to takové otázky, na které mi můj pan Urolog neumí nebo spíše nechce moc odpovídat. Měnit se mi ho nechce, protože mi vždycky zatím pomohl. Jen se bojím toho, že mi chybí řada dalších informací o mé nemoci. Rád bych se naučil proti tomu aktivně bojovat, klidně i životasprávou. Co byste, prosím, obecně doporučil? Jak moc velký dopad na toto onemocnění může mít i psychický stav nebo stres?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zvýšené riziko opakovaných zánětů existuje při poruše funkce dolních močových cest. Funkce dolních močových cest by se měla důsledně vyšetřit. Mohlo už dojít k poškození varlete - plodnost lze zjistit spermiogramem. Tekutiny, teplo, zabránění poranění varlat a šourku, zdravý životní styl a posilování imunity. To jsou jediné možnosti prevence

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: