Vrácení do normálu po ischemické cévní mozkové příhodě

Dobrý den, mám dotaz. Má manželka je v tuto chvíli hospitalizována v nemocnici Na Homolce. Byla tam převezena rychou záchrannou službou po prodělání cévné mozkové příhody minulý čtvrtek večer. Stalo se to takhle: V úterý 14.4.byla žena na kontrole PN (byla v PN s chřipkou). Nebylo to moc dobré, dostala proto další antibiotika a byla pozvána na kontrolu v pátek 17.4. Ve středu odpoledne ženě nebylo dobře, trochu se motala, tak jsem s ní šel k její lékařce. Bohužel tam nebyla její ošetřující lékařka, tak nás sestřička vzala k jiné lékařce. Ta ženě změřila cukr (žena má diabetes 2.typu), tlak a EKG. Vše bylo v podstatě v normě. Tak byla žena poslána domů s tím, že to přejde. Ve středu před polednem se zase žena motala a bolela jí hlava. Tak jsme opět šli k její lékařce. Zase tam nebyla. tentokrát nás sestřička vzala k jiné lékařce, ta co ženu vyšetřovala ve středu, tam ve čtvrtek nebyla. Ta ženě opět změřila cukr a tlak. Tlak měla žena tentokráte vyšší. Paní doktorka usoudila, že to není tolik, a poslala ženu do laboratoře, aby jí udělali krevní obraz. S tím, že v pátek ráno budou výsledky. No jo, ale ve čtvrtek odpoledne začalo ženu brnět pravá ruka a pravá noha. Tak si lehnula, s tím, že to snad za chvíli přejde. Ale po pár hodinách stále brnělo... My nevěděli, co dělat. Na praktickou lékařku již pak bylo pozdě. Uvažovali jsme zavolat rychlou záchranku, ale zdálo se nám to nedůležité (ty příznaky). Pak jsme začali uvažovat o návštěvě pohotovosti - po 19.hodině. Také jsme uvažovali o zavolání na 155, ale zdálo se nám to neopodstatněné... Ale když žena potřebovala na WC a zjistila, že nemůže jít, že jí pravá strana neposlouchá, zavolali jsme rychlou. Ti okamžitě poslali sanitku. A hned po příjezdu a prvním rozhovoru a prohlídce, záchranáři zkonstatovali, že se jedná o mozkovou příhodu a hned volali na dispečink, kde je volné lůžko, kam mají ženu odvézt? Po chvilce jim zavolali, že je volno Na Homolce. Tak tam ženu odvezli. Já za nimi vyrazil se zpožděním, aby byl čas na vyšetření. Když jsem dorazil, byla již žena na pokoji na JIP neurologie. Mezitím absolvovala vyšetření v tunelu. A lékaři se rozhodli nasadit trombolýzu - aby v mozku rozpustili embolii. Stalo se totiž prý to, že se jí někde utrhla tromba a ucpala nějakou cévku v periferii mozku. Ischemická cévní mozková příhoda. Nu, a tak to pokračuje stále, s tím, že žena má stále neovladatelnou pravou stranu - ruku i nohu. Stále jí obě končetiny brní. Zatím jí je sice rozhýbávají rehabilitací, ale v rozsahu pár minut denně... Minulou sobotu se mnou hovořila ošetřující lékařka a sdělila my, že došlo k nějakým nezvratným změnám, tím, že došlo k odkrvení, ale že je otázkou, jaké že ty trvalé následky budou... Musí jí prý vyšetřit srdce, aby se zjistilo, proč vznikla a utrhla se ta tromba. Po pravdě, narazili při probírání problémů na to, že velkým nebezpečím pro vznik tromby, je antikoncepce. Řekli jí, že je to jeden z nejvážnějších rizikových faktorů. Ostatně i vysoý tlak, a hlavně diabetes, jsou další rizikové faktory... Tento týden, tuším ve čtvrtek, ženě sdělili, že bude převezena k vám. Později jí sdělili, že to bude v úterý 28.4. Píši vám proto, abych se zeptal, jestli se dá takhle odpovědět, jak asi dlouho bude trvat následná rehabilitace, a hlavně, jestli se ženě vrátí veškerá hybnost? Vím, nejsme stejní, je to asi individuální... Nejhorší je, že si žena stěžuje, kromě toho stálého brnění obou pravých končetin, i na to, že se jí špatně čte - musí se na to více soustředit a musí přečíst některé pasáže opakovaně, než je zafixuje, a i na to, že když sedí, že jí vlastně jakoby tlačí vnitřní orgány v pravé části těla. Jakoby skutečně celá pravá polovina těla nebyla její - tak to podává... Omlouvám se, že vás obtěžuji, ale nevím si rady a mám strach. Že se ženě vše neobnoví. Můžete prosím odpovědět na mé otázky? Děkuji za pochopení a budu vděčěn za každou odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Záleží na průběhu v nejbližších týdnech. Pokud budou známky rychlého navrácení hybnosti bude prognoza dobrá. Pokud nebude do 3 měsíců významnější posun bude nutné bohužel počítat s následky.

MUDr. Tomáš Vilhelm
MUDr. Tomáš Vilhelm

Specializace: Rehabilitace
Pracoviště: VERTEBRA

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x