Vracející se zvětšení mandlí

Dobrý den, chtěl bych se poradit o svém problému. V průběhu asi dvou měsícu se mi opakoval stejný jev, tj. zvyšení teploty až horečka se silnější bolestí v krku. Tento jev se opakoval 3x, pokaždé mi byli nasazeny antibiotika, v prvním případě to byl Ospamox poté Zinnat a nynější, které jsem již dobral Penbene. Po antibiotikách vždy nemoc odezněla, ale vracela se. Nyní po posledních antb Penbene se mi zvětšují krční mandle (nepravidelně, někdy jsou zvětšené někdy je to v pořádku), ale zatím nejsou doprovázeny jinými příznaky. Byli mi udělané krevní testy, z nichž byli jaterní testy v pořádku,ale vyšší sedimentace, přičemž doktor vyloučil mononukléozu, ale i přesto se mi to moc nezná, jelikož příznaky sedí. V 17 letech jsem prodělal operaci, kde byl nález na Urachus, ale nastaly komplikace, a prodělal jsem několik druhů antibiotik. V průběhu nynějších antibiotik jsem bral přípravek Wobenzym na podporu imunity..předem děkuji za Vaší odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Filipe. Nejpravděpodobnějším vysvětlením Vašich potíží je nějaké virové onemocnění postihující horní dýchací cesty, přičemž, jak píšete, přichází v úvahu i EB virosa. Pokud byl stav hodnocen jako angína (symptomy mononukleosy, jiné virové infekce a streptokokové angíny nemusí být rozlišitelné při vyšetření krku....), měl být nejlépe proveden výtěr z mandlí (byl?, s jakým výsledkem?) a případná antibiotická léčba měla být vedena podle výsledku (přičemž lze poznamenat, že Ospamox ani Zinnat nejsou příliš vhodné léky k léčbě angíny...). Pokud je zvažována event. mononukleosa, je vhodné provést příslušné krevní testy, ze kterých se dá nákaza dobře detekovat (normální jaterní testy mononukleosu nevylučují, nevím, co všechno Vám bylo testováno...). Pokud potíže trvají domlouvejte se na dalším postupu s Vaším lékařem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
odpověď | Od: filip | 5.1.2016 17:04
děkuji za Vaší promptní odpověď, važím si toho. Co
se týče výtěru z krku, tak mi byl zjištěn streptokok,
ale druh nebo přesnou definici neznám. První dvoje
antibiotika mi byli hlavně nasazeny na záněť
průdušek, ale zdá se mi, že druh nemoci je stále
stejný s tím, že záněť průdušek již nemám,ale jsou
tu příznaky zdruřených mandlí a občasné teploty. Na
základě Vašeho doporučení navštívím svého lékaře a
nechám si ještě jednou udělat výtěr z mandlí +
krevní testy na mononukleozu. Děkuji Filip
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x