Vyhřezlá ploténka, bolest páteře

Dobrý den, prosím o radu . 13.1. jsem uklouzla a 16.1. jsem nemohla pro bolest vydržet ,zašla jsem k obvodní MUDr. napíchala mi injekce a předepsala léky- prý je podezření na vyhřez plotýnky. Nebudu popisovat tu neskutečnou bolest a otok lýtka (byla jsem poslaná na vyšetření s žílou zda se nejedná o trombózu- bylo vyloučeno). Zhoršila se mi chůze, kdy byl pro mě nad lidský výkon dojít 50 m, ze solidarity mi chodila paní píchat injekce až do bytu.. Byla jsem poslána na neurologii, poslali mě na CT+reng.páteře..dozvěděla jsem se toto. (prosím o vysvětlení). RTG L páteře: L3/4,L4/5-bez výhřezu disku CT bederní páteře:L5/S1 - herniace disku paramediálně vpravo 8-10mm, imprimuje kořen S1 vpravo.. HKK: v Ming. bez poklesu, taxe správná, diadochokinesa správná, rr.šo výbavné bil. irit. pyram. jevy nejsou. hypestes. neudává. DKK. Ming. bez poklesu, taxe správná, diadochokinesa správná. DF i PF vydatná bil. r. L2-4 výbavné bil..r. L5-S2 nevýbavný vpravo. Lass. vlevo v dotažení, vpravo 80 st. Babinski bil. negat. hypestes v dermatomu S1 vpravo.. Byla jsem odeslána k reh. lékaři aby předepsal léčebnou rehabilitaci, začala jsem tento týden, dostavila se menší úleva, jelikož mám stále tzv. zablokovanou pravou nohu pořídila jsem si francouz. hůl, abych mohla na rehab. dojít (tedy manžel mě vysadí z auta a já jdu asi jenom 30m po chodníku do střediska a pak mě zase vyzvedna a i toto je nad lidské síly) - pravé lýtko stále nateklé. Jsem v P.N. a myslela jsem , až příjde úleva ukončim P.N. , ale mám zaměstnání, kde 8 hod. stojím a hůl používat během práce se nedá. A hlavně bych do zaměstnání asi ani nedošla a nemám jak jinak než pěšky se tam dostat. Jak je to s délkou nemocenské, kdy je prý pouze půl roku. Jak se to řeší po uplynutí půl roku dále s P.N., když mám problémy ujít delší trasu a dle neuroložky je to prý běh někdy i na hodně dlouho. Nevím jak řešit situaci, změna zaměstnání není možná (malé město, nedostatek prac. míst). Prosím, jak je to s žádostí o I.D. (asi částečný) za jakých podmínek se žádá a myslíte, že splňuji přísná pravidla o uznání I.D.? Vím, mám to probrat s ošetř.lékařem, ale chtěla jsem vědět i jiný názor ..děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Výhřez ploténky mezi 5. bederním a 1. křížovým obratlem velikost 8 mm s tlakem na nervový kořen vystupující z páteřního kanálu. Nález hraniční. Nemůžeme radit takto bez pacienta o důchodu nebo PN, nejlépe je konsultovat vše s posudkovým lékařem při kontrole PN Domnívám se, že ve vašem případě by bylo vhodné kromě ortopeda a neurologa konsultovat i neurochiruga aby stav a nález CT posoudil.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x