Vyhřezlá ploténka (co vše můžu pro nápravu udělat)

Dobrý den, je mi 24 let a jsem, teda byl jsem sportovně aktivní člověk, žádný problém s jakýmkoliv sportem a bolestmi zad (kromě mírně zkráceného svalstva v předklonu, nic). Koncem minulého roku jsem se horlivě pustil (mnohem víc než obvykle) do tréninku břišního svalstva a běhu (terén, silnice), po nějaké době jsem cítil pnutí v levé noze s malým vystřelováním v oblasti beder. Nebral jsem na to zřetel s tréninkem pokračoval a snažil se omezení předklonu propnout dynamickým strečinkem. Zhruba v lednu jsem si všiml, že už nepropnu levou nohu v sedě u stolu. Nastalo kolečko: obvodní lékař/ rehabilitace (parafin,elektro), bez úspěchu. Následně obvodní lékař / neurologie / MR. Diagnóza je: Osa L páteře zachována, napřímená bederní lordóza, bez známek posunu. Obratlová těla bez ložiskových či difuzních změn, bez známek patologie krycích plošek. V prostoru L5/S1 je levostranná preforaminální extruze disku s útlakem kořene S1. Velikost extruze je 7,8x7,7mm. Od již zmíněného ledna bez větších sportovních aktivit , mám bolesti v sedě, při dlouhém stání a chůzi (kulhám) ale zatím nic co by se nedalo vydržet. Trochu mi připadá, že se začínám naklánět více na levou stranu. Hybnost L nohy je omezena pouze pohybem dopředu, při trochu větším předklonu ostrá bolest v oblasti beder. Jsem vhodným kandidátem např. pro DORNOVU METODU? Zapomněl jsem dodat, že už necelé 4 týdny (po zacvičení odbornou terapeutkou)provádím SM cviky, denně alespoň 20min., zatím ale beze změny.Předem strašně moc děkuji za každou radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obecně hernie disku/plotýnky je výsledek destrukce největší chrupavky v tělem, kterou je právě meziobratlová plotýnka. při hernii, nebo extruzi se kousek plotýnky dostane do páteřního kanálu mechanicky tlačí na míšní kořen (laicky nerv) - při dráždění vzniká bolest a pokud útlak trvá delší dobu výsledkem je jeho poškození - poruchy pohybu, necitlivost. Protože podvědomě bolesti uhýbáte, dochází ke křivení páteře a zrychlování opotřebení dalších částí páteře. Svým pacientů vždy doporučuji: 1) máte-li potvrzený výhřez plotýnky - vyzkoušejte 3-4 týdny konzervativní terapii, 2) pokud dojde ke zlepšení, není nutná další terapie, 3) pokud nedojde ke zlepšení doporučuji operaci. Plotýnky nemá schopnost regenerace, tedy už jednou poškozená plotýnka bude dělat problémy do konce života. Cílem operace je zachránění míšního kořene a umožnění správné rehabilitace (s bolestí to nepůjde). Cílem jakékoliv rehabilitační techniky (vč. Dorneho metody) je zpevnění svalového korzetu páteře, tak aby měla správnou osu a správně se pohybovala. Opět se opakuji s poškozenou plotýnkou už nikdo nic neudělá. Alespoň letmé proniknutí do problému je na hodně, hodně dlouhý dialog a toto jsou základní teze.

MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.
MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: