Vyron kotniku

Dobry den, rada bych se zeptala ohledne vyronu kotniku. Skocila jsem ze schodu na spicku nohy, ozvalo se zretelne lupnuti. Stalo se to pred cca 3 tydny. Na pohotovosti vyloucili zlomeninu, dostala jsem elasticky obvaz, nezatezovat, jedna se o distorzi kotniku. Druhy den jsem se mela dostavit na kontrolu na chirurgii. Zde mi to zatejpovali s tim, ze mam zatezovat plne abych nedostala trombozu. Tejpovani jsem musela ale po 2 dnech odstranit, protoze mi otekaly prilis prsty. Chodim tedy s bandazi elast. obvazem. Nyni po 3 tydnech mam jeste hematom v oblasti obou kotniku (vnejsi vice), a v oblasti zaprsti, puvodne po zraneni byl hematom jen na nartu v blizkosti vnejsiho kotniku. V oblasti prstu resp. zaprsti se vse objevilo pozdeji, zde to boli na pohmat, toto misto nikdo nerentgenoval, ale prvni vysetreni bylo ok. Pri normalni pomale chuzi nemam bolesti ale mam pocit, ze je noha nestabilni. Jak dlouho jeste tento pocit bude trvat? Jak dlouho je vhodna prac. neschopnost (jsem tzv. cely den na nohach)? Na rehabilitaci me nikdo neposlal...jaky postup v teto situaci doporucujete? Trvat na rehabilitaci i napr. jako samoplatce ? Jak dlouho ma rehabilitace trvat? Za jak dlouho je mozne sportovat napr. s bandazi? Sjezdove lyzovani rekreacne, jogging?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Dle popisu se domnívám že se jednalo o těžký výron kotníku s pooškozením vazů, končetinu je v tomto případě nutno fixovat v ortéze či sádrové dlaze po dobu cca 3 -4 týdnů dle stavu. Pokud mál lékař obavu z trombosy je běžné naordinovat injekce k ředění krve po dobu fixace.Jje to zcela běžný a doporučený postup. Po 3 týdnech již nemá smyslkončetinu fixovat , je nutné zahájit rehabilitaci - cvičení, vodoléčbu , magnetoterapii, laser. Doporučuji znovu navštívit pracoviště , kde jste byla ošetřena , na rehabiltiaci máte nárok ze zdravotního pojistění. Pokud bude trvat bolestivost přední části nohy pak i zde rtg vyšetření. Pocit nestability nohy byl měl po rehabiltaci odeznít, sjezdového lyžování bystě měla být schopna za 6 týdnů , joggingu za 3 měsíce.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: