Výron kotníku

Dobrý den, 22.4. mi při nešikovném pohybu ruplo v kotníku (levá noha, vnější kotník) a začalo to šíleně bolet. Jela jsem okamžitě na pohotovost, kde mi kotník zrentgenovali a lékař napsal do zprávy následující: "Otok v oblasti zevního kotníku, kde též palpační citlivost, nebolestivá, citlivost a prokrvení periferie v normě. RTG: Abrupce v oblasti processus posterior tali. Dg.: Abruptio processus poster. tali I. sin.; Distorsio art. TC I. sin Ter.: L-FSD" Dostala jsem dlahu a doporučení, abych 25.4. přišla na kontrolu, protože si lékař nebyl jistý, zda se jedná o zlomeninu nebo výron. Na snímku RTG byla malá kostička, ale domníval se, že se jedná o staré zranění. Nervózní a vystresovaná jsem držela celé dny nohu nahoře, poctivě byla v klidu a v den kontroly se ukázala u chirurga, který mi dlahu sejmul a napsal do zprávy následující: "Kontrola: bolest ve fixaci nemá, dle RTG bez zn. kostního traumatu, domnělá abrupce je samost. osifikace. FSD ex, hlezno bez otoku, diskr. resorb. se hematom při zevním kotníku, hlezno stabilní. Ortesa hlezenní." Dostala jsem ortézu, jenže po pár dnech, co jsem ji měla, mě začala noha bolet (pouze jsem ji rozlepila a nechala nohu dýchat, nevyndavala ven) a přestala jsem ji odlepovat, nechala pevně zafixovanou a bez procvičování hybnosti, jak mi lékařka doporučila. Po týdnu jsem šla na kontrolu, kde mi do zprávy bylo napsáno následující: 2.5.: přetrvává bolestivost v oblasti hlezna, poslední dva dny zhoršení. Obj.: hematom perimaleolárně, bolestivá palpace zevního kotníku, hybnost v TC kloubu dobrá, bolesti minimální. Promazávat bolestivé místo, ortézu jen při chůzi, v klidu možno sundat a nadále chladit, procvičovat hybnost bez zátěže. Při přetrvávání potíží kontrolní RTG." Z tohoto vyšetření jsem byla hodně vyděšená, protože mi lékař zmáčkl na místo vpředu u kotníku a myslela jsem, že vyletím bolestí z kůže. Pak mi nohu procvičoval, což bylo bez bolesti. Obává se, že by se mohlo jednat o zlomeninu, i když na RTG nic není. Jenže s nohou hýbat (jemně) můžu, došlapuju na ni, nebo ji spíš pokládám, na posteli a vše je v pořádku. Dnes jsem si nohu promazávala a zkušebně jemně zmáčkla přímo na střed kotníku a trochu to bolelo, ale nejsem lékař, proto nevím, jestli to není v rámci výronu nebo jestli je to zlomenina. Na téhle noze je výron potřetí, poprvé byl mírný, podruhé před dvěma lety jsem měla škrobák na měsíc. Jsem aktivní sportovec a ráda bych se na nohu v nejbližší době postavila a tyhle prognózy různých lékařů mě znervózňují a pomalu nevím, co s tím tedy mám. Mohla bych požádat o radu? Mnohokrát děkuji.

Odpověď odborníka:

Od úrazu uplynulo v podstatě jen 11 dní, což je krátký čas, pokud se jednalo o zlomeninu nebo jen distorsi, je třeba delší dobu vytvarovaný sádrový obvaz alespoň na 3 týdny. Někdy i delší dobu dle stavu. Poté měkká ortéza. Pokud lékaři mají pochybnost o diagnoze porušení hlezenního kloubu požádejte při kontrole o provedení vyšetření CT, počítačovou tomografii hlezna, kde se i radiolog k nálezu vyjádří. Bez znehybnění hlezna sádrovým oibvazem jsou výsledky zdlouhavější. Zhojení je pomalejší. Je pravdou, že v poslední době se často přikládají na hlezno jen ortézy. Následná pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x