Vysoký krevní tlak

Dobrý den. Moje maminka má 81let a má vysoký tlak - střídavě. Někdy 170/ 90, 142/88 , 160/85 ,175/90 ... pak zase 125/78 nebo 115/85, 125//80 bere Betaxu a Moduretik a měl bych dotaz, zda je vhodný pro ni ginkgo biloba když prodělala před 2 měsíci lehkou mozkovou mrtvici, nyní ji hučí v hlavě a v uších, jinak se cítí celkem dobře. Jde mi hlavně o to, aby se tím přípravkem tlak ještě nezvýšil. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Účinek gingka je komplexní - dochází k rozšíření cév, zároveň se však zvyšuje i riziko krvácení. Gingko se nehodí k léčbě vysokého krevního tlaku (hypertenze) a vzhledem k zvýšení rizika krvácivosti bych u Vaší maminky, která je prodělala mozkovou mrtvici, gingko nedoporučoval bez podrobnějšího vyšetření. Zároveň je třeba vzít v úvahu, že ve stáří lze tolerovat o něco vyšší hodnoty krevního tlaku - naopak po snížení tlaku se mohou některé obtíže zhoršit. Doporučil bych přidat malou dávku léku ze skupiny ACE inhibitorů nebo kalciových blokátorů, jsou na lékařský předpis a je nutné je předepsat na základě podrobnějšího vyšetření. Z volně prodejných léků lze zkusit k úpravě tlaku hořčík, např. lék Magne B6.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x