Vysoký krevní tlak

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu: Problém se netýká mě, ale mého otce! Už dlouho se léčí na vysoký krevní tlak, dá se říct skoro celý život! Naposledy ale měl 100/190 a zvýšený tep, jindy a dá se říct pravidelně má 100/140. Paní doktorka mu dala přášky na zklidnění Bisogamma5. Chtěla bych mu nějak pomoci! Proč mu prášky na tlak, které pravidelně bere, nepomáhají??? Proč je tedy bere??? Je mu 55 let, pracuje na 3 směny. Jeho otec zemřel v tomto věku na infarkt. Mám o něho strach. Děkuji za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, krevní tlak není strnule neměnná veličina, je to tlak, který srdce vynakládá na pumpování krve cévami. Mění se podle aktuálního stavu celého těla a jeho kolísání závisí na mnoha faktorech. Prášky na tlak, které otec dlouhodobě užívá, mu jeho krevní tlak drží kolem 140/100 , jak píšete. Pokud mu jednorázově vyskočil tlak na 190/100 a po podání Bisogammy se snížil na dlouhodobou úroveň, léky fungují, jak mají. Srdeční infarkt přichází v důsledku poruchy prokrvení srdeční svaloviny, která vůbec nemusí souviset s výší krevního tlaku (tj.vysoký krevní tlak nemusí vůbec vést k infarktu, infarkt může postihnout i člověka s nízkým krevním tlakem). Kdyby Váš otec léky neužíval, měl by krevní tlak setrvale nejspíš kolem 190/100 nebo i více, což by znamenalo, že by pod tímto tlakem srdce pumpovalo krev do cév, což v dlouhodobém hledisku poškozuje (vyčerpává) srdce a může to vést k srdečnímu selhání a také to poškozuje cévy a může to vést třeba k mozkové mrtvici, poškození zraku, ledvin apod. Ideálně, když má v rodinné anamnéze časnou smrt na infarkt (...náchylnost k onemocnění srdce a cév) vy měl být Váš otec v péči kardiologa nebo internisty, kteří mají všechny dostupné prostředky na léčbu vysokého krevního tlaku, nicméně udržet krevní tlak na únosných hodnotách má v moci i praktický lékař s léky, které může předepisovat. 140/100 sice nejsou úplně učebnicově ideální hodnoty krevního tlaku, ale pokud má otec dlouhodobě v pořádku oči, ledviny atd., pokud otec nemá cukrovku, neznepokojovala bych se.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x