Vysoký krevní tlak

Dobrý den.Lékařka mi naměřila asi 4xpo sobě tlak 150/90 a předepsala mi léky Tarka 180/2mg a k tomu Simvastatin-ratiopharm 20mg.V příbalových letácích jsem se dočetl,že tyto léky mají mnoho vedlejších účinků.Je tato kombinace vhodná? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den,příbalové materiály jsou vždy značně kontroverzní,dá se říci,že čím je "zodpovědnější"firma,tím bohatší spektrum vedlejších účinků.Lékaři samozřejmě nemají v úmyslu poškozovat své pacienty,ale někdy se musí rozhodovat systémem "volby menšího zla".Neléčená hypertense je značně ohrožující stav,může způsobit invalidisaci pacienta kulminací do tzv.cévní mozkové příhody,neléčená porucha metabolismu tuků vede k urychlení aterosklerotického procesu v organismu s příslušnými risiky a komplikacemi.Tedy-pokud je pacient ohrožen vyšším risikem kardiovaskulárního onemocnění s možným fatálním vyústěním,je vhodné motivovat jej k užívání příslušných léků/i za cenu risik některých nežádoucích účinků".Při dobré spolupráci je lékař schopen léčbu monitorovat a včas modifikovat.Tarka je dvousložkový,moderní preparát k léčbě vysokého tlaku,simvastatin je lék ovlivňující lipidové spektrum,s nímž jsou již zkušenosti,je vesměs dobře snášen.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: