Vysoký krevní tlak

Paní doktorko Lažanská chtěla bych se vás touto cestou zeptat jen nevím zda se tento dotaz hodí zrovna sem. Dnes o 8večer při uspání syna mě brněla pravá ruka ale spíše malíček po té co jsem vstala se mi ztěžka dýchalo měla jsem takov tlak na prsou po té se mi udělalo nevolno zamotala se mi hlava tak že jsem si sedla poté se mi zatmělo jsem si musela lehnout zkrátka vůbec to není příjemný pocit mám z toho strach . Měřila jsem si krevní tlak a byl 220 /164 a 55tepů. Předem mockrát děkuji za jakoukoliv možnou odpověd s pozdravem Gabriela

Odpověď odborníka:

Paní Gabrielo. Bohužel nevím nic dalšího z Vaši zdravotní historie - léčíte se s vysokým krevním tlakem? Jste sledována pro nějaké jiné onemocnění? Užíváte trvale nějaké léky?... Pomineme-li možnost, že Vám špatně funguje tlakoměr (což se někdy stává u levnějších přístrojů, zejména těch, které měří tlak na zápěstí), je hodnota 220/164 alarmující a označujeme ji jako hypertenzní krizi. Takový stav je akutní a může Vás zásadně ohrozit nejen na zdraví, ale i na životě!! Internetová poradna (kde odpověď může trvat několik dnů) proto není vhodným způsobem, jak takový problém řešit. Měla by jste určitě co nejdříve vyhledat lékaře, tedy vydat se na pohotovost nebo na všeobecnou, interní či kardiologickou příjmovou ambulanci nejbližší nemocnice. Pokud nemáte nikoho, kdy by Vás k lékaři urychleně dovezl, pak je na místě volat RZ. Takto vysoký krevní tlak má řadu rizik - může např. navodit krvácení do mozku, srdeční infarkt či selhání, selhání ledvin a další orgánové komplikace, které skutečně mohou být život ohrožující. Brnění ruky může být právě příznakem poškození mozku a tlak na prsou či obtíže s dýcháním mohou být známkou zatížení nebo poškození srdečního svalu. I pokud si tuto odpověď čtete se zpožděním, lékaře určitě vyhledejte. Je nutné zjistit, zda skutečně trpíte vysokým krevním tlakem, provést základní vyšetření srdce a některá další vyšetření, dle toho stanovit další postup.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: