Vysoký krevní tlak

Užívám denně 6 léků na tk. Chodím na různá vyšetření a dokonce jsem ležel na kardiologii vín.něm.nic mne nepomohlo. Dále mám tk.náhle přes 200 na 100 až někdy i omdlim. Prostě Střídavý, příčiny neznámé. Je to na nervy, kdy to přijde. Po náhlém zvýšení tk.musím ulehnout pro úplné vysileni..

Odpověď odborníka:

Dobrý den. I když nemáte konkrétní dotaz a na základě takto omezené informace skutečně nemohu činit žádné závěry, natož Vám pomoci (uvažte, že zcela úspěšní zatím nebyli ani kolegové, kteří Vás měli možnost po zdravotní stránce detailně poznat a léčit během hospitalizace) - tak jen pár poznámek. Ano, chápu, že Vás tato situace trápí. Vysoký krevní tlak rezistentní na léčbu není nijak výjimečnou situací a je během na dlouhou trať pro pacienta i jeho lékaře. Kolísavý tlak je pak snad ještě větším oříškem a najít vhodnou léčbu je někdy skutečně obtížné. Pro Vás a Vaše zdraví je však zcela zásadní, aby se tlak podařilo korigovat směrem k normálním hodnotám. Dlouhodobě špatně korigovaný vysoký krevní tlak (hypertenze) poškozuje cévy a řadu orgánů, jejichž funkci může vážně narušit. V ohrožení je hlavně srdce (infarkt myokardu), mozek (cévní mozková příhoda), ale třeba také ledviny. Akutně tak vysoký krevní tlak, který udáváte Vy (200/100 mmHg) označujeme jako hypertenzní krizi a ta může pacienta přímo ohrozit i na životě!! Takový stav rozhodně nelze řešit v rámci internetové poradny, ale pokud si kupř. doma takto vysoký tlak naměříte a nezabere žádný z postupů, které snad máte doporučeny od svého lékaře (kupř. nárazové užití některého z Vašich léků), je na místě ihned vyhledat lékařskou pomoc, např. akutní interní nebo kardiologickou ambulanci spádové nemocnice, klidně i cestou RZP. Je-li stav spojen s omdlením, bez ohledu na aktuální výši TK, je rovněž urgentní vyšetření lékařem nezbytné. Z dlouhodobého hlediska je pak potřeba zkusit najít takovou kombinaci léků, které Vám pomohou udržet tlak v rozumných mezích. Tento postup by měl koordinovat lékař v tomto zkušený (praktický lékař, internista či kardiolog) a je třeba počítat s tím, že se to nepodaří hned, bude potřeba zkoušet různé preparáty a jejich kombinace, opatrně titrovat dávky atd.... Nevím nic o Vašem životním stylu, nicméně zásadní postavení v léčbě krevního tlaku mají také režimová opatření - především je nutné maximálně omezit solení a hýbat se! Omezit solení neznamená jen nedosolovat již hotová jídla, ale také vyhýbat se všem potravinám, které obsahují hodně soli (uzeniny, různé polotovary atd...) Pohyb nemusí být vysilující a musí brát ohledy na Váš celkový zdravotní stav, nicméně by měl být pravidelný. Pokud náhodou trpíte nadváhou, je vhodné pokusit se o redukci. Tato opatření mají leckdy větší význam než složité kombinace léků, a jsou na zodpovědnosti samotného pacienta. Pokud jste byl s vysokým tlakem již dokonce hospitalizován, asi to bylo učiněno, nicméně v případě hypertenze špatně reagující na léčbu je také na místě provést soubor vyšetření k vyloučení některých příčin (např. hormonálních), které mohou způsobit tzv. rezistentní hypertenzi. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: