Zánět a struma

Dobrý den, měla bych dotaz. Je mi 47 let. Vše u mě začalo před 9 týdny kvasinkovou infekci, pak do týdne následoval zánět močového měchýře a levé ledviny. Brala jsem antibiotika zanocin dvě balení, která vůbec nepomohla. V průběhu kdy jsem brala antib. se mi na krku vytvořila boule asi 3 cm velká a táhl se od toho takový ztvrdlý válec a píchalo mě do ucha. Obvodní lékař řekl, že to je jen uzlina. Pak následovala ant. Ospamox, který zabral přibližně na týden, pak mě obv. lékař poslala na urologii, kde mi napsali Azitromycin mylan. Dodnes cítím, že to není s ledvinou i moč. měchýřem úplně v pořádku, přetrvává jemná bolest. Boule nemizela, tak jsem byla odeslána na ultrazvuk a tam mi řekli, že je to struma ve štítné žláze. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli je možné, že ta struma zmizí po úplném vyléčení. Mohlo to zvětšení být vyvolané antib., anebo tím zánětem? Byla jsem už i na endokrinologii, kde mi doktor řekl, že chce udělat punkci na rozbor. Zatím bych do toho nechtěla zasahovat. Jaké je jiné možné vyšetření? Např. CT, anebo magnet. rezonance? Podle rozborů krve, prý štítná žláza funguje správně. Do toho onemocnění, jsem neměla na krku nic. Ten ztvrdlý válec už tam není i to píchání do ucha přestalo. Výsledek sono vyšetření: Oba laloky štítnice přiměřeného tvaru a velikosti, v dolním polu mpravého laloku je uzel smíšené echogenity, velikosti 21 cm s obrazem uzlu v uzlu a anechogenitami cystických deg. změn. Jiné ložiskové změny patrny nejsou, regionální LU nejsou tč. výrazněji zvětšeny, slinné žlázy bn. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Dagmar, s postupem Vašeho endokrinologa rozhodně souhlasím. Jen pro upřesnění: ve štítné žláze nemáte strumu, ale uzel. Jeho velikost není 21 cm, to je překlep, ale buď 2x1cm nebo 21mm, každopádně bude mít kolem 2cm a to je uzel, který by měl být vyšetřen pomocí punkce a následného mikroskopického vyšetření. Bohužel není žádná běžně dostupná zobrazovací metoda, ani CT, ani magnetická rezonance, která by dokázala odpovědět na otázku, jestli je uzlík neškodný (a můžete si ho tedy nechat), nebo jestli je podezřelý a měla by se provést operace štítné žlázy. Ani rozbor krve to neurčí. To dokáže právě jen punkce. Té se nebojte, skoro všichni moji pacienti mi po punkci řekli, že to nebylo tak zlé, jak si mysleli. Punkce se dělá ambulantně, pak jdete domů, pokud by krk po zákroku bolel, pomůže studený obklad a běžná analgetika. Mikroskopické vyšetření odebraného vzorku určí, jestli jsou v něm normální buňky štítné žlázy (v tom případě by se uzlík jen dále sledoval ultrazvukem), nebo buňky změněné (podle míry změn by Vám pak lékař eventuálně doporučil chirurgické odstranění štítné žlázy). Pacienti po operaci štítné žlázy berou léky, které nahrazují její činnost, a žijí normálním životem. Pokud by se v naprosto nejhorším případě prokázalo, že se jedná o zhoubný nádor, ani tehdy není nic ztraceno, většina těchto nádorů velmi dobře reaguje na léčbu radioaktivním jódem, tato léčba pacienta zatěžuje mnohem méně než jakákoli jiná onkologická léčba. Ale to jsem se dostala už hodně daleko, to by třeba vůbec nemusel být Váš případ. Když to shrnu, punkce se nebojte, může Vám dát ubezpečení, že Vám uzel nebude škodit, anebo může pomoci odhalit hrozící potíže a zahájit včasnou léčbu. Uzel nevznikl kvůli prodělané infekci močových cest, máte ho měsíce, možná roky, jenom se teď projevil. Přeji hodně zdraví!

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: