Žloutenka b

Před 3 týdny mi z vyšetření vyšla Hepatitida B. 2 týdny jsem byla hospitalizovaná v nemocnici a propustili mě v relativně stabilizovaném stavu. Bohužel na mě nikdo neměl čas, aby mi zodpověděl doplňující otázky. K hepatologovi jdu až za 2 týdny, proto se nyní obracím s prosbou na Vás. Můžete mi prosím zodpovědět pár otázek? Při odchodu z nemocnic mě nic nebolelo. Nyní pozoruji, že mám pichlavou bolest cca 5cm od pupku směrem doleva. Znamená to zhoršení mého stavu? Vařím, peču vše na vodě, griluji maso pouze na sucho, piju čistou jemně perlivou vodu (občas si dám chucenou). Je tady něco špatně? Lékař mě poučil jen o tom, že se mám vyvarovat tuků, zvláště přepálených. Znamená to, že nesmím třeba ze sladkého sojový řez, protože obsahuje tuk. Nebo se tuky ještě nějak rozlišují? Mám dodržovat klidový režim. Mám dvouletého syna a nevím jak moc s ním můžu být aktivní. Je možné, že mi je ráno hůře než odpoledne? Nemám žádné léky, koupila jsem si v lékárně ostropestřec. Existuje ještě něco dostupného, co mi v mé nemoci pomůže? Co se týká jídla můžu např. pizzu, kečup, kremžskou hořčici, grilovací koření (ne ostré), sýr v trojobalu v troubě, light majonézu...? Mám při návštěvě každého lékaře uvádět, že mám žloutenku B? Jsem pro okolí, zejména mého dvouletého syna, nějak nebezpečná? Měla bych mít s manželem chráněný pohlavní styk? Četla jsem, že se infekce přenáší i žiletkami, zubním kartáčkem.... mám vše vyměnit za nové, ať si nákazu neuchovávám? Je možné, abych nějak každý den kontrolovala svůj stav, zda se hodnoty nezvyšují? Mám na mysli jako diabetici hladinu cukru v krvi. Moc děkuji za odpovědi na mé otázky. Pavlína

Odpověď odborníka:

Pavlíno. Tyto otázky Vám měl zodpovědět lékař, který Vás měl na starosti za hospitalizace i vzhledem k tomu, že o okolnostech Vaší choroby nemám žádné další údaje. Hepatitida typu B může být akutní, chornická, nebo chronická s akutním vzplanutím. Také záleží na jaterním poškození a na výstupních výsledcích, které také nemám k dispozici. O všem Vás měl poučit propouštějící/ošetřující lékař. Obecně platí: strava pestrá, ale netučná, vyvarovat se přepáleným tukům, smaženým a pečeným, kořeněným jídlům. Seznam, co "ještě" můžete a co "už" nemůžete Vám nikdo neposkytne. Tuky jsou lepší nenasycené než nasycené, rostlinné lépe než živočišné. Sama poznáte, po kterých potravinách Vám není úplně dobře, mohlo by Vám být těžko, mohla byste mít pocit na zvracení. Bolesti břicha píchavého charakteru nejsou pro játra typické, při další kontrole tuto skutečnost zmiňte lékaři, který Vás bude vyšetřovat. Denní kontroly hodnot jaterních testů nejsou nutné, potřebu kontrolních laboratorních hodnot určí lékař při kontrole. Dolňky stravy jako například Vámi uvedený ostropestřec neuškodí. Co se týká Vašich aktivit se synem, tak procházky jistě nezaškodí, ale o pohybovém režimu Vás opět podrobněji seznámí ošetřující lékař, je to velmi individuální. Infekce se přenáší krví a sekrety, synovi jistě nákaza od Vás nehrozí, co se týká pohlavního styku, tam záleží v jaké fázi nemoci (akutní, chronická) se nacházíte. Opět doporučuji konzultovat ošetřujícího lékaře. To, že jste prodělala žloutenku je závažný zdravotní fakt, který by měl být i při jiných lékařských vyšetřních zmíněn. Pokud si nejste jakkoli jistá, neváhejte navštívit lékaře, který Vás v nemocnici ošetřoval, právo na informace o svém zdravotním stavu máte. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: