Žloutenka c a orální sex

Dobrý den, před několika lety mě orálně uspokojila promiskuitní dívka bez kondomu, jinak vše ostatní s ochranou. Až teď po letech jsem si nechal udělat test na syfilis, protože jsem si o něm něco někde přečetl a vystrašilo mě to. Na internetu si člověk bohužel přečte spoustu věcí, takže mě to nedalo a ještě jsem si později nechal udělat test HIV. Všechno v pořádku. Chtěl už jsem to hodit za hlavu, jenže když jsem byl právě na tom odběru, tak jsem zjistil, že testují i žloutenku C. Myslel jsem, že je to jen problém narkomanů a starších lidí, co dostali tehdy transfůzi. Bohužel na internetu se dočítám protichůdné názory. Jeden, že to není možné, druhý že stačí neviditelné množství krve a je to. Faktem nicméně je, že céčko asi není klasifikované jako pohlavně přenosná nemoc, takže mě to ani nenapadlo. Připadal bych se už jako hypochondr, kdybych šel na další test. Už teď na mě po dvakrát koukali divně a musel jsem si všechno zaplatit, protože ani syfilis se bez příznaků normálně netestuje. Navíc mám strach, kam tohle povede, za chvilku najdu další nemoc a další test? Ale zase na druhou stranu si nechci zbytečně zahrávat se životem. Můžete mi poradit? Je ten test potřeba nebo už si vymýšlím nesmysly?

Odpověď odborníka:

Žloutenka typu C se přenáší krevními tekutinami. Proto se také velmi často objevuje u narkomanů, kteří používají infikované injekční jehly. Méně častý způsob nákazy, avšak také možný, je při tetování nebo akupunktuře, když nejsou dodrženy hygienické standardy. Žloutenkou se ovšem můžete nakazit i při nechráněném pohlavním styku. Virus se šíří výrazně více než hrozivá nemoc AIDS. Na celém světě je infikováno 170 milionů lidí a každý rok se objeví 3–4 miliony nových případů Závažné je, že u 80 % pacientů se neobjeví vůbec žádné příznaky, a tak ani nevědí, že jsou nemocní a virus šíří dál, . Navíc žloutenka typu C u 70 až 80 % pacientů přechází do nebezpečného chronického stadia, kdy se může objevit cirhóza jater a další zdravotní komplikace. Léčba je efektivní pouze na začátku onemocnění. Později už nezabírá,takže na vašem místě bych se raději nechal testovat Příjemný den Čtěte více na: http://www.vitalia.cz/clanky/zloutenka-bez-priznaku-nemate-ji-take/#ixzz3RVbdoEim

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: