Žloutenka a,b,c

Dobrý den. Tento týden jsme se svým přítelem přišli do styku s osobou, která bere drogy. Já jsem očkovaná Twinrixem na žloutenku A,B, můj přítel bohužel není. Ten kluk se vedle nás s někým popral a když se na nás otočil, jeho krev vystříkla mému příteli na tvář a mně na tričko. Hned jsme to s přítelem šli omýt mýdlem. Nevšimla jsem si u mně ani u přítele žádné oděrky (přítel se pouze cca 6hod předtím holil) ani otevřené krvácející rány, přesto mám strach z přenosu žloutenky, tím více u přítele, který není očkovaný, a u mne se obávám žloutenky C. Jaká je možnost nákazy žloutenkou B,C? Je také možnost přenosu HIV? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jíťo! I pokud by se jednalo o člověka, který by byl infekční co se týče HIV i žloutenky, k přenosu pospaným způsobem nejspíš nedošlo. Nepoškozená kůže představuje dobrou bariéru a viry na vzduchu dlouho nepřežívají. Mimoto, co je to osoba, která bere drogy? Řada drog se nepíchá a u těchto uživatelů je mnohem nižší riziko zmíněných infekcí. (kouření konopí, šňupání pervitinu atd) Přesto doporučuji kontrolu krve s odstupem, záležitost konsultujte s lékařem na infekční klinice. Situaci mu popište tak, jak jste ji popsala zde.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: