Zvětšené uzliny po infekci !

Dobrý den , mám na vás dotaz. V březnu minulého roku jsem prodělal angínu, bez horeček , jemná bolest v krku a zvětšené uzliny na krku s bíle potaženými mandlemi . Ve výtěru se našel streptokok. Předepsány antibiotika. Ve stejný den jsem si nahmatal uzlinky v tříslech. Bylo mi řečeno že to nic není a že počkáme po dobrání ATB. po 10ti dnech braní ATB ve výtěru streptokok nebyl , ale uzliny všude zůstalo. PO měsíci mi byl dělaný celkový krevní rozbor, kde se potvrdila NEDÁVNÁ REAKTIVACE EB VIRÓZA . ( v roce 2012 jsem prodělal Mononu. ) Závěr byl takový ,že je to díky tomu , a že nemám být znepokojený. Po skoro třech měsících test na HIV a syfilis - Negativní. Na ultrazvuku uzlin - v tříslech prý běžný nález a na krku štítná žláza vpořádku a uzliny na krku zvětšené kolem 15 mm a jedna nad klíční kostí.Ale nestalo se, že by se doktoru něco nezdálo. Dále na ORL v HK mi doktor řekl že uzliny nemají rakovinný tvar, že jsou pohyblivé, nejsou v paketech,že jsou měkké ..dále že když nejsem unavený , nepotím se, nehubnu , že by to nemělo nic být. Dále mi našel zvětšenou nosní mandli a doporučil její odstranění ,ale toho se nezůčastním,protože je to filtr před nemoci. Uplynulo 10 měsíců , jsem stále plný energie , běhám, hraji intenzivně tenis . Jen mám v hlavě stále toto. Někde jsem četl že po reaktivaci EB virozy muzou uzliny už zustat. Jaký na toto máte názor?.. podle krevních testů i podle doktorů jsem zdráv. Dále jsem se bavil s jednou homeopatkou a ta říkala, že kdyby se nedej bože jednalo o rakovinu , že by se to za ten rok už poznalo a že bych neměl takovou fyzickou sílu. Dále se chci zeptat .. někde jsem četl , že pokud dlouhodobému zvětšení uzlin předcházela nějaká infekční nemoc ( EB , streptokoky aj. ) že by zvětšené uzliny neměly znamenat po tomto stavu nic špatného a že se jen potřebuje lidský organismus s tímto vypořádat dělší dobu. je to tak? Je jasné , že kdyby se uzliny objevily z ničeho nic, že by to bylo podezřelé . Děkuji předem za odpověd!:) hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Infekce streptokokem i EBV viróza mohou zanechat zvětšené uzliny, i když ve většině případů se by měly postupně zmenšit až vymizet. Jejich velikost bude asi nejlépe vidět na ultrazvuku, který byl proveden. V případě uzlinového syndromu by mělo být provedeno komplexní serologické vyšetření včetně zoonóz ( onemocnění přenosných ze zvířete na člověka ), i když i tady by se nějaké onemocnění po roce již poznalo. Pak by měly být vyloučeny hematologické onemocnění jako je lymfom a podobně, i když, i ty by již byly poznat na Vašem celkovém stavu. Nicméně za eventuální doplnění by tato vyšetření stála. Z alternativních prostředků by pro Vás byl vhodný přípravek Lymphomyosot 3xdenně 10 kapek, což je lék "čistící" lymfatický systém a pravidelné užívání Oscillococcina jako prostředku protivirové imunity.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: