#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Alkoholismus

Zdravcentra.cz 26.4.2008

Alkoholismus je chorobná závislost na alkoholu. Je definován jako konzumace alkoholu, která ovlivňuje osobní, pracovní a sociální vztahy postiženého a jeho zdravotní stav. Typicky se projevuje potřebou pravidelné konzumace alkoholických nápojů, ztrátou kontroly a závislostí. Alkoholismus se většinou projeví až po několika letech zvyšující se konzumace. Vzniká v situaci, kdy si Váš organismus zvykne na příjem velkého množství alkoholu. Díky vzniklé závislosti již nejste schopni fungovat delší dobu bez přísunu další dávky. Pokud nepožijete alkohol, začnete trpět abstinenčními příznaky.

Cigareta
Cigareta
Alkoholismus je chorobná závislost na alkoholu. Je definován jako konzumace alkoholu, která ovlivňuje osobní, pracovní a sociální vztahy postiženého a jeho zdravotní stav. Typicky se projevuje potřebou pravidelné konzumace alkoholických nápojů, ztrátou kontroly a závislostí. #IMG#

Co jste možná netušili...

Alkohol je chemická molekula vznikající kvašením cukrů. K nejstarším alkoholickým nápojům bezesporu patří pivo a víno. Vaření piva proslavilo již staré Babylóňany před 7 až 8 tisíci lety. Oblíbený mok se rychle rozšířil do Egypta, Řecka i starověkého Říma. Počátky výroby vína sahají už do doby před 6 až 8 tisíci lety. Historie pěstování vinné révy a vinařství se začala psát v oblasti Blízkého východu. Odtud se víno jako zázračný léčivý nápoj rychle šířilo do ostatních kultur. Svůj oblíbený alkoholický nápoj vyráběla většina starých civilizací. Východní Asie se proslavila vínem z rýže. Mexičtí Indiáni vyráběli nápoje z kvašených agáví, Inkové z kukuřice. Severské národy, ale i Slované holdovali medovině.

Základem výroby alkoholu bylo po dlouhá staletí pouze přírodní kvašení. Získané nápoje dosahovaly maximální obsah alkoholu 12 až 13 procent. Nový trend do výroby alkoholických nápojů přinesl proces destilace objevený pravděpodobně v 10. století našeho letopočtu v arabském světě. Nové objevy však ukazují, že svým kvašeným nápojům „přilepšovali“ už Vikingové. Proces velmi podobný destilaci byl založen na „vymrazování“.

Jak vzniká...

Alkoholismus se většinou projeví až po několika letech zvyšující se konzumace. Vzniká v situaci, kdy si Váš organismus zvykne na příjem velkého množství alkoholu. Díky vzniklé závislosti již nejste schopni fungovat delší dobu bez přísunu další dávky. Pokud nepožijete alkohol, začnete trpět abstinenčními příznaky.

Důvodů k pití může být celá řada. K nejčastějším patří snaha zbavit se pomocí alkoholu bolestí, nejistoty nebo vyřešit starosti. Řada lidí se uchyluje k alkoholu pro jeho přechodně příznivé účinky na náladu. Problémy jdou často ruku v ruce s depresí a dalšími poruchami psychiky. Příčin, proč někteří lidé propadají alkoholu a jiní ne, je celá řada. Ne všechny byly dosud s jistotou odhaleny. Na rozvoji alkoholismu se podílí vliv rodiny, nejbližšího okolí i celé společnosti. Důležitou roli hraje dostupnost alkoholu.

Jak se projevuje...

Jak vypadá alkoholik? Podle statistik zkonzumuje průměrný člověk nejvíce alkoholu mezi svým 16. a 25. rokem života. Poté již jeho spotřeba alkoholu klesá. U alkoholika je situace opačná. I po 30. roce si udržuje svůj „standard“ nebo dokonce konzumaci alkoholu ještě zvyšuje. Čeká ho desetiletí potýkání se s „démonem“. Teprve po čtyřicítce obvykle vyhledá pomoc. Pokud ani poté s alkoholem neskoncuje, pravděpodobně zemře o 15 let dříve než jeho vrstevníci.

Sama závislost na alkoholu se vyvíjí v několika navazujících stádiích. V první fázi sahá člověk po alkoholu proto, aby zapomněl na starosti, navodil si příjemné pocity nebo lépe zapadl do party. Je to situace, kdy má alkohol povzbuzující účinky. Zatím „dává, aniž by bral“. Frekvence konzumace alkoholických nápojů postupně stoupá.

Druhé stádium charakterizuje stoupající tolerance alkoholu. Alkoholik konzumuje stále větší množství nápojů a navozuje si stavy opilosti. Od méně koncentrovaných nápojů přechází k lihovinám. Postupně se „propíjí“ do třetí fáze. Potřebuje k opojení ještě více alkoholu. Stavy jeho opilosti provázejí charakteristická „okénka“. Alkoholik je přes všechny problémy stále přesvědčen, že svůj nešvar ovládá a dokáže kdykoli přestat. Brzy však kontrolu ztrácí, přichází několik měsíců nezřízeného pití.

Přichází čtvrté stádium alkoholismu. Tolerance alkoholu se naopak snižuje. Alkoholik se pravidelně propíjí do opilosti. Není neobvyklé, že začíná pít již od rána a udržuje si svoji hladinku po celý den. Dostává se do situace, kdy „bez alkoholu to nejde, ale s ním také ne“. Ztrácí kontrolu, alkohol zcela ovládá jeho život. Bez odborné pomoci psychiatra nebo protialkoholní léčebny před závislostí neunikne.

Jak se potvrdí...

Prvním krokem v diagnostice alkoholismu je základní interní vyšetření. Celkový zdravotní stav Vašeho organismu zhodnotí lékař pomocí laboratorního rozboru vzorků krve, fyzikálního vyšetření a zobrazovacích metod. Biochemická analýza krve ukáže stav iontového a minerálového metabolismu a hladiny enzymů a odpadních látek metabolismu. Jejich množství ukáže na případné postižení vnitřních orgánů. Nejčastěji používanou zobrazovací metodou je rentgen a ultrazvuk. Podrobnější zobrazení struktury a vzájemných vztahů vnitřních orgánů nabídne počítačová tomografie (CT).

Pro vystopování počátků problému je důležitý odběr podrobné anamnézy. Součástí diagnostiky alkoholismu je pohovor s psychologem nebo psychiatrem. K hodnocení aktuálního stavu slouží speciální dotazníky a testy.

Jak se léčí...

Terapií závislosti na alkoholu se zabývají specializované protialkoholní léčebny, psychiatrické kliniky a poradny. Existují dvě základní formy léčby. Ambulantní spočívá v pravidelných terapeutických schůzkách s odborníkem. Hospitalizace trvá několik měsíců. Během nich pacient absolvuje léčebnou kůru využívající skupinové terapie, arteterapie, pracovní terapie a dalších metod.

Základem úspěšné léčby je úplná abstinence. K překlenutí kritického období abstinenčních příznaků lze využít některé léky ovlivňující nervový systém. O jejich výběru i použití musí vždy rozhodovat pouze lékař. Současné požívání některých preparátů a alkoholu může vést k poškození jater. Nezanedbatelným problémem je i riziko přechodu závislosti na alkoholu v lékovou.

K léčbě lze využít i některých látek, které tlumí chuť na alkoholické nápoje. Nejznámější lék, Antabus, způsobuje zablokování enzymů odbourávajících v lidském těle alkohol. Po požití alkoholu při terapii Antabusem pocítí pacient nevolnost a začne zvracet. Efekt léčby spočívá ve vytvoření podmíněného reflexu: alkohol = nevolnost.

Léčba komplikací alkoholismu závisí na aktuálním stavu nemocného a rozsahu případného postižení jednotlivých orgánových soustav. Využívá se vitaminoterapie a prostředků podporujících obnovu jaterní tkáně (hepatoprotektiva).

Cílem léčby alkoholismu je trvalá a důsledná abstinence. Součástí komplexní terapie je i pomoc při urovnání socioekonomické situace pacienta a podpora při začlenění zpět do normálního života.

Co dál...

Dlouhodobá nadměrná konzumace alkoholu se podepisuje na celkovém zdravotním stavu nemocného. Nedostatečná výživa vede k nedostatku vitaminů a minerálů. Alkohol negativně ovlivňuje činnost nervové soustavy, srdce i trávicího systému. Může způsobit vážné poškození jater (cirhózu), mozku, nádorové onemocnění úst a hrdla nebo zánět slinivky břišní (pankreatitidu). Kromě toho se podílí na vzniku chudokrevnosti, obezity a vysokého krevního tlaku (hypertenze). Konzumace alkoholu odpovídá i za problémy v sexuálních vztazích (erektilní dysfunkce).

Alkohol v extrémních případech zcela změní život nemocného. Kromě zdravotních obtíží se alkoholici často potýkají se sociálními a psychickými problémy. Přicházejí o práci, sociální kontakty, nakonec mohou ztratit i své rodinné zázemí.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Tolerance alkoholu je u každého z nás jiná. Za zdravotně nebezpečné se považuje už požívání 60 gramů alkoholu za den. To zhruba odpovídá 4 půllitrům piva, lahvi vína nebo 4 „panákům“ tvrdého alkoholu. Uvedené množství platí pro muže. Tolerance žen k působení alkoholu je nižší. Jejich játra poškozuje už trojnásobně nižší množství zkonzumovaného etanolu. Nejnebezpečnější bývá pravidelná a dlouhodobá konzumace alkoholu.

Nejlepším způsobem prevence vzniku závislosti na alkoholu je abstinence. Při již vzniklé závislosti je důležité co nejčasnější zahájení odborné léčby. Základním předpokladem úspěšného boje s „démonem alkoholem“ je silná vůle pacienta a odhodlání se závislostí skoncovat. Významným pomocníkem je i podpora nejbližšího okolí nemocného.

Doporučujeme

Čtěte více

Alkohol negativně působí na celý organismus. V každém věku

Zdravotní důsledky pravidelné konzumace alkoholu jsou u nás stále tabu. Jako...

Alkohol nervy nezklidňuje, ale naopak devastuje!

Dlouhodobé pití představuje nebezpečí poškození mnoha orgánů. Postižení nervů...

Alkohol poškozuje také dětské cévy

Alkohol prospívá zdraví – tvrdí jeho zastánci. Sklenka vína možná, pět piv každý...

Alkohol urychluje postup infekce HIV

Pravidelná konzumace alkoholu zvyšuje pravděpodobně progresi HIV infekce. Není...

Alkohol zažívání zlepšuje – ovšem jen v malých dávkách!

Pití může činit život příjemnějším, ale také nám pěkně zavařit. A stejně paradoxní...

Alkohol žilám škodí, ale může je i léčit

Mezi lidmi se traduje, že alkohol je metla lidstva a způsobuje různé nemoci,...

Alkohol, aldehyd… a rakovina

Jste po několika drincích celí rudí? Potom zbystřete. Možná jste nositeli genu,...

Alkohol: pro jednoho společník, pro jiného zabiják

Alkohol významně přispívá k onemocnění jater. Existují sice lidé, kteří jeho...

Alkoholem příznaky roztroušené sklerózy nezmírníte. Naopak!

Alkohol škodí zdraví. Vědecké studie však potvrdily, že příjem malého množství...

Alkoholici jsou náchylnější k infekci virem hepatitidy C

Jedna ze základních funkcí jater je odstraňování toxických látek. Takovou látkou...

Alkoholismus má negativní vliv na stav kostí

Lidé většinou vědí, jak dlouhodobé nadměrné pití alkoholu působí na játra. Alkoholismus...

Aloe vera může zmírňovat projevy nespecifických střevních zánětů

Přestože dnes existuje několik způsobů, jak léčit ulcerózní kolitidu nebo Crohnovu...

Alopecie

Alopecie, holohlavost, lidově plešatost, je způsobena zvýšeným vypadáváním vlasů....

Alphega lékárna radí: 4 zásady cvičení pro bezbolestná záda

Znáte někoho, koho ani jednou v životě nebolela záda? Určitě ne. A nemůžeme...

Alphega lékárna radí: Jak na letní průjmy a nachlazení?

Na dovolenou se těšíme celý rok. Jakmile přijde ten okamžik, kdy můžeme z hlavy...

Alphega lékárna radí: Jak se bránit alergenům v našich domácnostech?

Opuchlé oči, kapesník v ruce, vyrážka či ztížené dýchání. Celá jedna pětina...

Alphega lékárna radí: Opalujte se zdravě

Většina z nás sní o hebké a zářivě opálené pokožce, kterou si zpravidla spojujeme...

Alternativní léčba alergie: přehnané naděje do ní nevkládejte, přesto stojí za vyzkoušení

Různé způsoby léčby alergií se rozhodne vyzkoušet řada lidí. I mnoho odborníků...

Alternativní metody jako pomoc při léčbě rakoviny?

Někteří odborníci se na takzvané „alternativní metody“ tradičně dívají s nedůvěrou....

Alternativní postupy léčby u alergiků

Jakýkoli klinicky neověřený léčebný postup jako například homeopatie má v řadách...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#