#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Alkoholici jsou náchylnější k infekci virem hepatitidy C

Virová hepatitida 29.1.2010

Jedna ze základních funkcí jater je odstraňování toxických látek. Takovou látkou je i alkohol.

Alkoholové dítě
Alkoholové dítě
Jedna ze základních funkcí jater je odstraňování toxických látek. Takovou látkou je i alkohol. Pokud je ho však příliš mnoho, může jaterní buňky poškodit. A to i přesto, že se játra snaží tento toxin odstraňovat.

Vedlejší produkty pak celou situaci jen dále zhoršují. Jaterní buňky se mění, což zahrnuje zánětlivé změny, zajizvení i odumírání. Orgán se zvětšuje, vzniká velké množství tukových buněk, jsou omezeny jaterní funkce. Výsledkem bývá cirhóza, tedy tvrdnutí jater, v horším případě až jaterní selhání.

Ohrožení alkoholici

Alkoholici jsou mimo jiné 7x náchylnější k infekci virem hepatitidy C ve srovnání s lidmi, kteří pijí příležitostně nebo nepijí vůbec. Ačkoliv příčina není přesně objasněna, odhaduje se množství alkoholiků, kteří jsou infikováni virem HCV, až na 10 %, přičemž v obecné populaci je to pouhých 1,4 %. A kolem 30 % alkoholiků, u nichž je diagnostikováno jaterní onemocnění, má pozitivní tzv. anti-HCV protilátky.

U alkoholiků je běžná chronická virová hepatitida, ať už se jedná o typ B, nebo C. Žloutenka typu A dlouhodobý zánět jater nezpůsobuje. Alkoholismus a hepatitida v součinnosti jsou příčinou cirhózy a ta obvykle předchází karcinomu jater. V jedné z mnoha publikovaných analýz je u alkoholiků zmíněno dvojnásobné riziko vzniku rakoviny jater oproti běžné populaci. To se možná nezdá dramatické. Nicméně u alkoholiků, u nichž se již vyvinula cirhóza, toto číslo mnohonásobně stoupá – riziko rakoviny je v těchto případech 22x vyšší. A pokud k tomu všemu připočteme ještě chronickou virovou hepatitidu, dostaneme se na neuvěřitelnou hodnotu – 118x vyšší riziko.

Žloutenka a alkohol se nekamarádí

Pití alkoholu také rapidně urychluje průběh stávajícího jaterního postižení způsobeného chronickou virovou hepatitidou. U pijáků alkoholu je také popisována nižší odpověď na léčbu. Diagnóza hepatitidy by tedy pro pacienta měla vždy znamenat okamžité ukončení konzumace alkoholu.

(pes)

Zdroj:
The American Medical Association Family Medical Guide. Charles B. Clayman, MD, editor, Random House.
www.liverdisordersfocus.com

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#