#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

S atopickým ekzémem se dá žít. Jen musíte vědět, jak na to

Bc. Kateřina Hájková 9.3.2022

Atopický ekzém (dermatitida) se poprvé v dospělosti objevuje jen velmi vzácně – statistiky v tomto směru hovoří o pouhých 8 % případů. A do nich patří i Petra Bláhová. Onemocnění ji zasáhlo nepřipravenou a na čas ji zcela ochromilo. Její dermatoložka jí doporučila produkty, které jí pomohly zvládnout úporné svědění a zarudnutí, a její stav se díky nim dlouhodobě stabilizoval. Je přesvědčena, že toutéž cestou se vydá, pokud stejné problémy zasáhnou i jejího očekávaného potomka.

zena_prace_pc_radost
Petřin stav se stabilizoval a v podstatě nemá výraznější potíže

Petra byla od malička takové to zdravé dítě, u něhož se zdá, že se mu nemoci vyhýbají obloukem. „Myslím, že velkým dílem za to vděčím rodičům, kteří nás se sestrou vždycky vedli ke sportu, otužování a celkově zdravému životnímu stylu,“ vzpomíná. Po gymnáziu nastoupila na Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze, po ukončení studia začala pracovat na střední škole, kterou jako dospívající navštěvovala, jako učitelka tělocviku.

Práce ji ovšem nenaplňovala tak, jak si představovala, takže začala cestovat a v Indii přišla do kontaktu s jógou. „Fascinovalo mě spojení pohybu, který miluji, a filozofie, chtěla jsem se o tom úžasném systému dozvědět co nejvíc,“ vypráví. Petra nakonec v Indii pár let zůstala, prošla školou a stala se z ní učitelka jógy. Po návratu domů založila vlastní studio, klienti se do něj jen hrnuli, myslela si, že prožívá nejšťastnější období v životě – měla práci, která ji bavila, byla zdravá, nic jí nechybělo. „Když se nad tím ale zpětně zamyslím, to podnikání mě svým způsobem stresovalo. Myslím, že v tom byl kámen úrazu,“ vysvětluje.

První plíživé projevy kožních obtíží

Protože se jí dařilo, přibírala další klienty, přidávala lekce, dokonce zaměstnala pár lektorů a studio rozšířila. „Cítila jsem, že mi to začíná přerůstat přes hlavu, ale nechtěla jsem si to přiznat. Říkala jsem si, že jsem přece vyrovnaná jogínka a nic mě nemůže rozhodit,“ usmívá se. Jenže právě tehdy jí tělo poprvé dalo najevo, že by měla zvolnit. Vzadu na krku a také v podkolenních a loketních jamkách zaznamenala zarudnutí, které začalo nepříjemně svědit. Protože byla vždycky zdravá, nenapadlo ji, že se může jednat o nějaké onemocnění, a tak situaci nijak neřešila s tím, že co se objevilo, zase zmizí.

Jenže nemizelo… „Pokožka byla v těch místech velmi suchá, což mě svědilo a nutilo ke škrábání. To sice poskytlo na chvilku úlevu, ale když jsem začala, nemohla jsem přestat,“ popisuje s tím, že si kůži často rozdrápala až do krve a potýkala se potom s velkou bolestí. Byla úplně bezradná, ale pořád jí nedocházelo, že by se mohlo jednat o něco vážnějšího. V drogerii nakoupila všemožné krémy a začala pokožku promazávat. Pomohlo to, ale jen na chvilku. Potom se potíže ještě zhoršily.

Za rozškrábanou kůži se styděla a nechtěla chodit mezi lidi

Vyrážky si navíc začínali všímat i klienti. Petra se musela pořád škrábat, nevyhnula se tomu ani při svých lekcích. Pohledy ostatních jí byly nepříjemné, takže se začala více zahalovat, jenže jí potom při cvičení bylo teplo, potila se a kůže ji začínala štípat a zdálo se, že se na místě suchých ložisek tvoří dokonce puchýřky, z nichž vytéká hnis. „Bylo to hrozné období. Styděla jsem se, nechtělo se mi vůbec chodit před lidi a mezi lidi, natož vést lekce. Moje vyrovnanost byla tatam, připadala jsem si jako uzlíček neštěstí. Na čas jsem si dokonce musela dát pauzu a rozhodit svoje hodiny mezi kolegy,“ vybavuje si.

Na návštěvě u rodičů si vyrážky vykukující zpod svetru jednou všimla její maminka, která se zeptala na příčinu. Petra se rozplakala, padla jí do náruče a mezi vzlyky jí svoje problémy popsala. „Mamka jen seděla a poslouchala, hladila mě po vlasech a nic neříkala. A mně se tím, jak jsem to ze sebe vychrlila, hrozně ulevilo a došlo mi, jak jsem byla celou dobu šíleně naivní a hloupá, najednou mi přišlo zcela logické prostě zajít za dermatologem a poradit se s ním,“ popisuje.

V rámci léčby atopického ekzému toho musela ze dne na den spoustu změnit

Na doktorku, ke které se objednala, dostala doporučení od jedné klientky, která atopickou dermatitidou sama od dětství trpí. Už tím, že se objednala, se Petře částečně ulevilo, přestala panikařit a začala zase věřit, že bude dobře. Návštěva dermatoložky ji v tom utvrdila. Dozvěděla se, že trpí atopickou dermatitidou, dědičně podmíněným zánětlivým kožním onemocněním, které se projevuje nepříjemnou svědivou vyrážkou, jež může začít mokvat. Nemoc se většinou objevuje už v dětství, s případem výskytu v dospělosti se lékařka mnohokrát nesetkala. Mezi spouštěče patří dráždivé vnější faktory a také stres.

Pozdní nástup onemocnění měl pro Petru výhodu v tom, že do svých 30 let neměla žádné obtíže. Se všemi nutnými opatřeními a omezeními se ale musela srovnat v podstatě ze dne na den, s čímž souvisel i fakt, že už nikdy nebude žít úplně stejně jako dřív. „Nejprve mi z toho bylo úzko, musela jsem hlavně zpracovat ten fakt, že zrovna já trpím nějakou nemocí. Jak jsem se ale se vším začala postupně seznamovat, zjistila jsem, že to tak hrozné není a že vlastně můžu docela normálně fungovat,“ vzpomíná.

Co pomohlo matce, pomůže i jejímu dítěti

Petra musela z jídelníčku vynechat některé potraviny nebo začít používat speciální prací prostředky vhodné pro alergiky. Na dlouhodobou péči o pokožku jí dermatoložka doporučila produkty určené pro pacienty se suchou a svědivou pokožkou a přímo s atopickou dermatitidou. Opatření zabrala, Petřin stav se stabilizoval a její život se postupně začal vracet do normálu. „Opatření stále dodržuji, všechno už je ale pro mě v podstatě rutina, která mě nijak nezatěžuje. A co je důležité, můj stav se stabilizoval a v podstatě nemám výraznější potíže,“ konstatuje Petra.

A v jejím životě se začalo blýskat na lepší časy i v dalších oblastech: Seznámila se s Daliborem a ten ji po čase požádal o ruku. Pár měsíců po svatbě manželé zjistili, že se za necelý rok stanou rodiči. Dědičné dispozice k atopické dermatitidě je si Petra vědoma, takže počítá s tím, že své miminko bude pozorovat a při prvních známkách potíží se poradí s dermatoložkou a nasadí odpovídající produkty.

(káhá)

Zdroje:

https://relizema.cz/atopicka-dermatitida/

https://relizema.cz/atopicka-dermatitida/

https://relizema.cz/produkt/relizema-hydrating-cleansing-bath-oil/

 

Doporučujeme

Čtěte více

Řídnutí není jedinou hrozbou pro kosti

Osteomalácie, nazývaná také jako měknutí kostí, je dnes poměrně vzácné kostní...

Řídnutím kostí trpí tisíce Čechů. Přitom mu lze účinně předejít

Zlomeniny předloktí, obratlů nebo kyčelních kloubů často provázejí život těch,...

Řitní trhlina – problém intimní, ale řešitelný

Trápí vás potíže s vyprazdňováním? Bolest a přítomnost krvácení z konečníku...

Řízení auta se podílí na vzniku infarktu

Stres negativně ovlivňuje zdraví srdce. S tímto závěrem přišli na 49. výroční...

Řízli jste se do prstu? Hojení urychlí výběr správné léčby!

Ruce, konkrétně prsty, jsou permanentně vystavovány těm nejdrsnějším podmínkám....

S alergickou rýmou nejen k alergologovi

S rýmou způsobenou nějakým alergenem asi většina z nás půjde k alergologovi....

S alergií raději k moři než do solária a sauny

Svědění, pálení, otoky, pocity suché kůže, záchvaty kašle, kýchání – takové...

S alergikem do cirkusu a do ZOO? Záleží na typu alergie

Alergiků neustále přibývá. Každému z nich ale vadí něco jiného. Je třeba být...

S astmatem na vrchol Kilimandžára

Astma je nepříjemné onemocnění dýchacích cest, které vzniká na zánětlivém podkladě...

S atopickým ekzémem k moři

Slunce, vzduch, mořská voda. To všechno pomáhá zlepšovat stav atopického ekzému....

S bechtěrevem až na papežský stolec

Ač se může zdát ankylozující spondylitida neboli Bechtěrevova choroba velmi...

S bechtěrevem do lázní. Zjistěte, zda na ně máte nárok

Ankylozující spondylitida neboli Bechtěrevova nemoc je chronické, zánětlivé...

S Bechtěrevovou chorobou bojují i vrcholoví sportovci

A není jich málo. Někteří rezignují, ale většina se se svým osudem statečně...

S Bechtěrevovou nemocí často souvisí i zánět střev

Mnoho lidí si neuvědomuje, že trávicí trakt obsahuje největší počet imunitních...

S biologickou léčbou se můžete setkat u nádorů i revmatu

Biologická nebo také cílená léčba je pojem, který se dnes s oblibou skloňuje...

S bipolární poruchou jste jednou dole a jednou nahoře

Bipolární porucha, nazývaná také maniodepresivní psychóza, představuje závažné...

S blížícím se podzimem myslete na prevenci

S končícím létem je spojen nejen návrat z prázdnin do školních lavic a kanceláří,...

S bolestí beder pomohou nejen léky, ale i klid, koupele a cvičení

Bolesti bederní a křížové části zad, tj. „dolních zad“, jsou dennodenním chlebem...

S bolestmi kloubů pomůže taiči

Čínské bojové a relaxační umění taiči cvičí miliony lidí na celém světě. Má...

S cigaretou se bujné kštice nedočkáte

Kouření našemu zdraví nikterak neprospívá. To, že může vést k rakovině plic,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#