#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

V rybách číhá pro alergiky nebezpečí

Bez alergie 4.2.2008

Alergie na ryby hrála také významnou roli v historii celého oboru
alergologie, protože právě na ní se ukázalo, že alergická reakce je vyvolána faktorem kolujícím v krvi, který reaguje s daným alergenem.

přístav, moře
přístav, moře
p>Alergie na ryby hrála také významnou roli v historii celého oboru alergologie, protože právě na ní pánové Prausnitz a Küstner ukázali, že alergická reakce je vyvolána faktorem kolujícím v krvi pacienta, který reaguje s daným alergenem. Podstatu onoho faktoru objevili vědci až za mnoho let po té, v roce 1967 byl popsán imunoglobulin E jako spouštěč a přenašeč alergické reakce. Hlavním alergenem z ryb je bílkovina jejich bílých svalových vláken – parvalbumin. Je to první alergen, u kterého bylo popsáno jeho přesné složení. Je vysoce odolný při jakémkoli zpracování i proti natrávení. Vyskytuje se ve svalech sladkovodních i mořských ryb i dalších nižších obratlovců a v malém množství i v rychlých svalových vláknech vyšších obratlovců. #IMG#

Rybí maso je pro člověka důležitým zdrojem kvalitních bílkovin, nenasycených mastných kyselin a vitaminů rozpustných v tucích. Bohužel je ale také častým vyvolavatelem alergických reakcí – od mírných kožních projevů přes zvracení, průjem až po těžké celkové reakce. Může k nim dojít i po pouhém potřísnění kůže nebo nadýchání par při přípravě rybích pokrmů. I když je termín ryby velmi povšechný a zahrnuje řadu odlišných druhů, maso všech ryb obsahuje většinou vždy dostatečné množství parvalbuminu, aby vyvolalo u alergických jedinců reakci. Až na určité výjimky tedy nezáleží na tom, zda se jedná o rybu mořskou nebo sladkovodní a jaký je to přesně druh. Pokud má někdo alergii například na kapří maso, neměl by riskovat ani ochutnání tresky nebo lososa. Je totiž velká pravděpodobnost, že po nich bude mít alergickou reakci také.

Dalším poměrně nedávno popsaným alergenem, který souvisí s konzumací ryb, je jejich parazit Anisakis simplex. Je jím napadeno až 80% mořských ryb žijících v hejnech (tresky, makrely, sledi). Alergenem je opět svalová bílkovina – tropomyozin, která se také vyskytuje u řady dalších živočišných druhů, jako jsou měkkýši, korýši, ale i švábi a roztoči. Je-li pacient alergický na tuto bílkovinu, může mít reakci po konzumaci korýše, měkkýše i ryby napadené zmíněným parazitem, a také na šváby a roztoče. Lidé se silnou alergií na roztoče by se tedy měli vyhýbat pochoutkám z mořských plodů i oblíbenému japonskému suši.

Dalším rizikem hrozícím po požití rybího masa i nealergikovi je tzv. scromboid syndrom. Je to vlastně otrava nadměrným množstvím histaminu. Histamin je látka, která v těle rozbíhá alergickou reakci. V potravinách vzniká z bílkovin působením bakterií. Nebezpečné jsou proto zrající potraviny jako sýry, kvasné nápoje, některá vína, a také ryby. Ani tepelná úprava histamin nezničí. Reakce ale je – na rozdíl od alergie – závislá na množství požité potraviny. Čím více jí sníme, tím je reakce silnější. U alergie toto neplatí, stačí i jen několik molekul alergenu k vyvolání celkové reakce. Je to proto, že při alergické reakci je histamin uvolňován z buněk v těle pacienta řetězovou reakcí, kdežto po jeho požití je reakce způsobena pouze  požitým množstvím a z buněk těla se další histamin sám neuvolňuje. I tak může být reakce poměrně závažná, naštěstí ale otrava histaminem nebývá příliš častá.

Na první pohled zdravý pokrm – ryby – může tedy pro řadu lidí skrývat nebezpečí. Některými alergology je proto dokonce doporučováno podávat rybí pokrmy až dětem od tří let.

Zdroj: Poulen LK, a spol. Allergy 2001;56. Fuchs M. Alergie číhá v jídle a pití. Nakladatelství ADÉLA 2005.

(van)

Doporučujeme

Čtěte více

Pylová sezona začíná: připravte se!

Alergie si roční období příliš nevybírá. Zatímco někomu vadí pyl třeba jen z...

Pyly z pestrobarevných květů alergikům většinou nevadí

Záchvaty kýchání, vodnatý výtok z nosu, ucpaný nos, svědění a slzení očí – to...

Rizika bodypiercingu, kontaktní alergie na kovy

Piercing na různých místech těla je prováděn již tisíce let z důvodů náboženských,...

Růžovku zdolají antibiotika i laser

Růžovka. Slovo, které může připomínat houbu nebo třeba český televizní seriál...

Spinning prospěje nejen vašim křečovým žilám

Pokud máte sklon k tvorbě křečových žil, je nejvyšší čas pro své nohy něco...

Štíhlost může zajistit dostatečně dlouhý spánek

Jedenáct hodin spánku denně – pro většinu dospělých nesplnitelný sen, pro děti...

Také děti se syndromem Prader-Willi potřebují sportovat

Genetické vady jsou sice většinou vzácné a dnes (roku 2008)  již i před...

Také větráte při jízdě autem? Pozor na alergeny

Znáte to. Je dusno, všechno kolem kvete a vám otékají oči, spouští se rýma,...

Tradiční vs. čínská medicína v léčbě alergií

Alergická rýma postihuje celosvětově 500 milionů obyvatel a astma 300 milionů....

Umělé oplodnění v Čechách nemá mezi ostatními státy příliš konkurenci

Metody asistované reprodukce jsou svým technickým provedením na celém světě...

Včasné odhalení rakoviny jater zvyšuje naději na přežití

Ve Spojených státech se za poslední tři desetiletí množství případů rakoviny...

Ve stáří rány na hojení nepospíchají

Nemůžeme si nalhávat, že každá rána se v pokročilejším věku bude hojit jako...

Většina dětí z potravinové alergie vyroste

Přesný výskyt potravinové alergie u dětí je jedním z nejdiskutovanějších alergologických...

Vliv dědičnosti na výskyt alergie u dítěte

V druhé polovině 20. století došlo k výraznému vzestupu počtu alergických onemocnění...

Vliv deprese na kostní denzitu a riziko zlomenin

Od Albrightovy studie z roku 1947, která poprvé popsala osteoporózu, byl učiněn...

Vyšší tělesná výška je rizikovým faktorem pro vznik stresových fraktur

Zajímavá studie byla před krátkým časem provedena ve Finsku. Vědci sledovali...

Zdravotní rizika kontaktu se sinicemi

S příchodem léta a koupáním ve volné přírodě se stává aktuálním nebezpečí toxických...

Zdravotní rizika kontaktu se sinicemi

S příchodem léta a koupáním ve volné přírodě se stává aktuálním nebezpečí toxických...

Zhoršení spánku u onemocnění horních cest dýchacích

Poruchy spánku jsou závažným problémem pro pacienty se zánětlivými chorobami...

Znamená společný život s alergikem zvýšené riziko rozvoje alergie u zdravého partnera?

Alergie jsou celospolečensky závažným zdravotním problémem. Senná rýma, tedy...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#