Velikonoce si užijte v klidu, nepřehánějte to ani s jídlem
Příznaky střevních zánětů se často zhoršují po jídle. Proto i o Velikonocích myslete na to, co jíte. Domácí slivovice má sice něco do sebe, ale máte-li Crohnovu chorobu, alkohol rozhodně není pro vaše střeva nejlepší volba. Zánětlivá onemocnění střev mohou vést k častějším průjmům, bolestem břicha a dalším nepříjemnostem.
Příznaky střevních zánětů se často zhoršují po jídle. Proto i o Velikonocích myslete na to, co jíte.
Svátky slavte, ale bez alkoholu
Domácí slivovice má sice něco do sebe, ale máte-li Crohnovu chorobu, alkohol rozhodně není pro vaše střeva nejlepší volba. Zánětlivá onemocnění střev mohou vést k častějším průjmům, bolestem břicha a dalším nepříjemnostem.
Praktické rady, co jíst v době Velikonoc
Mazance, beránky, dezerty a likéry obsahují příliš tuku a cukru, což může přivodit bolestivé stavy. Stejně tak bůčková roláda nebo uzené maso nejsou pro osoby se střevními záněty ideální.
- Tučná jídla nahraďte dietnějšími verzemi.
- Místo knedlíků servírujte těstoviny.
- Uzené a bůček zastoupí králík nebo jehněčí.
- Vajíčka si dopřejte jen v případě, že to váš zdravotní stav dovolí. Mohou totiž způsobovat zácpu.
- Jeden kousek beránka nebo mazance ochutnat můžete. Pokud už máte zkušenost s tím, že vám nebude kynuté těsto dělat dobře, je lepší si i malé ochutnání odpustit. Kromě dodržování vhodného jídelníčku také zapomeňte na stres, protože i ten může spustit bolesti břicha či průjem.
Všeho s mírou a bez stresování
Stále ale platí, že jíst byste měli bez stresu, střídmě a stále mít na paměti svůj aktuální zdravotní stav.
(aši)
Zdroj: http://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/eating-plan-for-inflammatory-bowel-disease
http://www.myczechrepublic.com/czech_culture/czech_holidays/easter/
http://www.suite101.com/content/easter-food-and-drink-in-the-czech-republic-a195680