Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Virus žloutenky se může skrývat i v jídle

MDDr. Barbora Reitmeierová Virová hepatitida 19.8.2016

Infekční žloutenka je nepříjemné virové onemocnění, které může postihnout každého z nás. V některých případech se lze nakazit i skrze potraviny. Přenos viru touto cestou připadá v úvahu u hepatitid typu A a E.

mytí rukou
mytí rukou

Hygiena je základ

 Nejčastěji se nakazíme tzv. orofekální cestou. Viry jsou vylučovány stolicí, přičemž následně se v důsledku nedostatečné hygieny rukou infikuje další osoba – buď kontaktem přímo s nemocným, nebo prostřednictvím kontaminovaného předmětu. Tímto předmětem se může stát i potravina, kterou vzal nakažený do ruky a vy jste si ji následně třeba zakoupili a snědli. Ačkoliv požití takto znečištěných potravin je vzácnější než šíření viru v kolektivech (školy, školky), nelze takovýto způsob nákazy vyloučit. Opravdu vzácná je v našich podmínkách infikace kontaminovanou vodou.

Pozor na cestách

Zatímco případy nákazy z potravin jsou ve vyspělých zemích vzácné, musíme být opatrní při cestách do rozvojových států. Tamní obyvatelstvo má obvykle vyvinutou imunitu a virus ho nezdolá, ale cizinec z jídla onemocní snadno. K zanesení virů do potravin dochází v jakémkoliv stadiu přípravy stravy, proto nevěřte ani tepelně upraveným pokrmům. Zpětně bývá velmi těžké určit, že se opravdu pacient nakazil z potravy. Hepatitida A má totiž inkubační dobu trvající jeden měsíc a málokdo si pamatuje, co před tak dlouhou dobou jedl. Proti žloutence typu A existuje očkování, proto si v očkovacím průkazu zkontrolujte jeho platnost a zbytečně neriskujte.

Kde číhá hepatitida E

Rovněž žloutenka typu E se přenáší kontaminovanou vodou a potravinami. Nebezpečná je konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa. Virus hepatitidy E vydrží 60 °C. Buďte opatrní zejména při přípravě zvěřiny, vepřového a králičího masa. V nebezpečí jsou i lidé, kteří s nakaženými zvířaty pracují – zaměstnanci jatek a řezníci. Proti hepatitidě typu E očkování neexistuje, proto dbejte na správnou přípravu svých pokrmů.

(brbr)

Zdroje: http://cid.oxfordjournals.org/content/38/5/705.full

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4051621/

Doporučujeme

Čtěte více

Virtuální ordinace mají otevřeno 24 hodin – využijte toho

Jak se vám líbí ordinace, z které si neodnesete chřipku, průjem nebo neštovice?...

Virtuální realita krade spánek

Je takřka dokonalá. Zaujme na první pohled. Nabízí tolik možností… Prostě přitahuje....

Virus hepatitidy C se znovu objeví i v transplantovaných játrech

Hepatitida C je nejčastějším důvodem k transplantaci jater. Když se odstraní...

Virus chřipky přežije i -80°C

Epidemie chřipky se v Česku objevují zhruba každý druhý rok.

Virus chřipky vyhledává chladné počasí

Přicházející zima s sebou kromě předzvěsti sněhu a toužebného očekávání vánočních...

Virus klíšťové encefalitidy odhalil svůj přístupový kód

U našich rakouských sousedů bojují s klíšťovou encefalitidou velmi úspěšně pomocí...

Virus ptačí chřipky: v roce 2004 nejzranitelnější

Lékaři, vědci a celá odborná veřejnost počítá s tím, že citlivost chřipkového...

Virus snižuje šanci počít "ze zkumavky"

O lidském papilomaviru se dnes hodně mluví. Hlavně kvůli očkování, které má...

Virus španělské chřipky dekódován. Pomůže v boji se současnou chřipkou?

Medicínským historikům se po téměř stoletém snažení podařilo kompletně zmapovat...

Virus zika – hrozba současného cestování

Strašák, který byl objeven už v polovině minulého století. První epidemie horečnatého...

Virus žloutenky se příliš nemění – na rozdíl od chřipky

Nejčastějšími virovými nemocemi jsou chřipka a virová hepatitida. Hepatitida...

Viry a bakterie útočí celý rok. Jak se chránit?

Poměrně brzy po pandemii covid-19 jsme se vrátili zpět do starých kolejí, kdy...

Viry a letecká doprava

K šíření chřipkových epidemií přispívá i letecká doprava.

Viry proti komplikacím chřipky

Běžnou komplikací chřipky je nasedající bakteriální infekce, která nejčastěji...

Viry působící respirační infekce mohou být příčinou pandemie obezity

Epidemie představuje zvýšený výskyt určitého onemocnění. Slýcháme o ní v mnoha...

Viry útočí! Na typicky zimní nemoci platí homeopatika

Tuhé mrazy, mírná oteplení, sněžení a plískanice. Počasí jen přispívá k již...

Viry, vetřelci nesoucí nemoc

Rotaviry, viry žloutenky B a C, HIV či chřipky. Virus se často skloňuje ve všech...

Vitamín B12 - nedostatek může vést k chudokrevnosti

Vitamín B12 má v těle několik funkcí - nejznámější je jeho účast na tvorbě červených...

Vitamin B6 snižuje riziko vzniku rakoviny plic

Vyšší hladiny vitamínu B6 v krvi a také aminokyselina methionin pravděpodobně...

Vitamin C pomáhá podpořit imunitní systém

Zima dává našemu organismu zabrat. Chybí mu dostatek slunečního svitu, a často...