Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Adheze po operaci - muze to cas zlepsit?

Chirurgie Ivo 30.11.2015

Dobry den, zde 35 lety pacient - prodelal jsem relaps rakovin. varlate (tumor v retroperitoneu,nejprve standardni 3xBEP chemoterapie, pote otevrena bilateral. RPLND pro odstraneni rezidualni masy). Delka operace 6 hodin, podle zpravy vse probehlo bez komplikaci. Mam ted 6 tydnu po operaci. Od 3 tydne vsak s postoperacnimi komplikacemi - opakujici se silne krece v brise vyvolane jidlem. Pred par dny jsem musel stravit kvuli tomuto 1 tyden v nemocnici (castecna obstrukce streva). CT, ultrazvuk ani dalsi testy neukazuji na nejaky zasadni strukturalni problem...ani co se tyce brisnich klicek..NGT nebyla zavedena. Diagnoza: zrejme postoperacni adheze Nastoupila konzervativni terapie (vyprazdneni zaludku, 3 dny bez jidla, pote pomalu opet zahajena strava). Situace se vyrazne zlepsila, pres tyden jsem byl bez jakychkoliv bolesti. Ty se ted ale opet pomalu vraci, ikdyz uz ne v takove intenzite. Krece jsou jen v jedne casti strev - necestuji (subjektivne mam pocit, ze v jednom miste dochazi k blokaci). Bolest muze trvat hodinu, dve ci vice. Da se to vsak nyni vydrzet. Stolice je pravidelna, horecka ci zvraceni neni. Jim dietne, presto nejsem schopen tomtuto zabranit. Zacinam mit strach jist neco jineho nez odzkousene veci (brambory, ryze, maso, jogurt, banan). Napr. jen jedna mala mandarinka muze zpusobit nekolikahodinovy problem.
Otazky: 1. Ma smysl jeste cekat a doufat, ze se to zlepsi?(je stale relativne brzo po operaci)?

Pokud budu muset na operaci: lekari vzdy jen hovorili o klasicke laparotomii v mem pripade. Z literatury vsak vim, ze adheze se vetsinou operuji laparoskopicky. 2. Je mozne, ze lekari ve stredisku, kde jsem byl lecen(MOU) laparoskopii proste nedelaji?

3. Melo by smysl jeste jednou vyzkouset konzervativn pristup a dat moznost cele te peristaltice se preskladat?

Budu vdecny za odpoved.

Odpovídá lékař:

MUDr. Ondřej Kroupa

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: Chirurgická ambulance, Poliklinika Olomouc

Dobrý den,
určitě bych tomu ještě dal nějaký čas, zkoušet můžete různé potraviny, vždycky ale pořádně pokousat a zapít. Mandarinky , pomeranče , grepy vhodné nejsou.Laparoskopie v MOU určitě dělají, ale pokud Vám řekli, že musíte být operován laparotomií, tak pro to měli důvod, nejspíš adheze kliček na stěnu břišní, kdy by hrozilo proděravění kličky při zavádění plynu do břicha.Postupoval bych co nejvíce konzervativně, další laparotomie můžou stav ještě zhoršit, samozřejmě ne v případě, kdyby se střevo úplně zablokovalo (ileus). Je to trápení a nemá to jednoznačné a jednoduché řešení, po každé operaci adheze vznikají. Zdravím,kroupa

Související dotazy

Brániční adheze
Dobrý den, byla mi diagnostikována brániční adheze,...
Po operaci kloubu
Dobry den.Jsem po plastice predniho krizoveho vazu.Zajimalo...
Stav po operaci bubínku
Dobrý den, chci se zeptat po operaci nového bubínku...
Stav po operaci
Dobrý den , jsem 4 tydny po operaci kýly a přímých...
Hnědý výtok po operaci
Dobrý den, jsem 6 dní od laparoskopicke operace zlucniku....
Hematomy po operaci
Dobrý den Jsem 6 neděl po operaci křečových žil. Měla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

ADHD na EEG

Může jít o ADHD poruchu? 21 let,EEG:dominuje pomalá alfa aktivita 8 HZ s častými...

ADHD syndrom

Dobrý den, mému 5,5letému synu byl zjištěn syndrom ADHD s dominantou afektivní...

ADHD u dospělého

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na léčbu ADHD u dospělé osoby. Jako malému...

ADHD v dospělosi

Dobrý den, Chtěl jsem se zeptat, zda se může projevovat porucha pozornosti...

ADHD v dospělosti

Dobrý den, až dnes (je mi 20 let) jsem pravděpodobně zjistil, že trpím ADHD....

ADHD vhodny psychiatr?

Dobry den, vim na jisto ze mam ADHD. Problem je ze vidim i web, kde je VZP,...

ADHD?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je léčba ADHD a panické poruchy stejným...

Adhese - srůsty

Dobry den, chtela bych se prosim zeptat co znamena necetne plosne adhese raktosigmatu...

Adheze

Dobrý den, je mi 27 let. V r. 2007 porod císařským řezem. Půl roku po porodu...

Adheze bránice

Dobrý den, při předoperačním vyšetření mi bylo do zprávy napsáno, že mám lehkou...

Adipex

Dobry den. Chtel bych se zeptat na uzivani leku adipex. Pred dvema lety jsem...

Adipex

Dobrý den.užívala jsem 7 tablet adipexu ret. Ale po týdnů jsem užívání vzdala...

Adipex

Dobry den chci se zeptat jestli mužu brat adipex když mam astmu a alergii na...

Adipex

Dobrý den chtěla jsem se zeptat zdali mohu užívat adipex pokud mám vyšší krevní...

Adipex

Pěkný den, 19.3. jdu na krev a mám přinést moč k preventivní prohlídce po dvou...

Adipex

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na léky na hubnutí adipex retard, chtěla bych...

Adipex

Dobrý den, uvažuji že požádám obvodního lékaře o předepsání adipexu. Je mi 20...

Adipex

Dobrý den chtěla jsem se zeptat, jak je to s užíváním Adipexu? chtěla bych zhubnout,ale...

Adipex

dobry den,je mi 20 let a vazim 116 kg...Vzdy jsem vazila tak 70-75 kg nejvic,po...

Adipex - nežádoucí účinky

Dobrý den Ráda bych se Vás zeptala na nežádoucí účinky adipexu společně s...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mozek

Dobrý den, přeložili byste mi, prosím, toto do "lidštiny"? Moc...

Syndrom karpálního tunelu

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat zda mě příznaky svědčí o karpalním tunelu....

Puchýřky v krku

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli nevite co můžou být ty puchýřky v krku,...

Nechtěná (pasivní) inhalace Marihuany

Dobrý den, chtěl bych se ucházet o místo Policisty, kde se provádí kompletní...

Antidepresiva a byliny

Dobry den, beru kombinaci antidepresiv Cipralex a Brintellix. Mame doma kocku,...

Vyrážka v tříslech


Bolesti pravého ramene

Dobry den,mam problem s bolesti praveho ramene. Boli me to uz tak dva mesice....

Bolest nad pupíkem

dobrý den,už druhí den mě bolí nad pupíkem,při nějaké činosti a když si to místo...

BUlka na řitním otvoru

Dobrý den, udělal se mi u řitního otvoru bulka, na omak není nikterak tvrdá....

Lék na předpis který je zároveň volně prodejný

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je možné že na kožním mi doktorka předepsala...

Motání hlavy, komoce, úraz hlavy

Dobrý den, před 3 týdny jsem měla úraz na lyžích, vyražený dech - v nemocnici...

Bolesti prsou

Dobrý den, mám otázku před pěti dny jsme s přítelem měli tzv.přerušovanou soulož,...

Kožní potíže, ekzém

Dobrý deň na ruke sa mi objavil červení fľak ľudia mi vravia že je to od potu...

Dotaz k vřídku na pochvě

Dobrý den, mám dotaz k vřídku na pochvě. Již jednou se na stejném místě udělal,...

Stav po trhání zubů


Sex dříve než v 15 ti letech

co by jse stalo kdybych měl sex ve 12

Léčba závislosti na pornu

Vážený pane doktore, Jmenuji se Tomáš a je mi 20 let. Jako dítě jsem byl...

Nepravidelná menstruace

Dobrý den. Měla bych dotaz. Menstruaci mívám celkem pravidelnou, někdy se zpožděním...

Bolest břicha nad pupkem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na bolest břicha v horní části nad pupkem....

Bolest od kolena pres holenni kost az po kotnik

Dobrý den. Poslední dva týdny mě prakticky celé dny bolí pravá noha (od kolena...

Reklama
Zavřít