Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Antibiotika a kojení

Léky Tereza 22.10.2019

Dobrý den,
před měsícem jsem v Indii, kde teď dlouhodobě pobývám, porodila syna. Od té doby jsem měla zánět prsu, na který jsem dostala antibiotika. Vypadalo to, že se vše vyřešilo, ale před týdnem se mi v prsu objevila bulka. Je to absces a dostala jsem jako léčbu rovnou dvoje antibiotika - Linid 600 mg (2x denně, 5 dní) a Metronidazole 400 mg (2xdenně). Na internetu jsem četla, že se dostávají do mléka. Plně kojím.
Doktorka mi řekla, že je kojení bezpečné. Já si nejsem jistá. Jelikož zde se předepisují antibiotika mnohem častěji, než mám zkušenost z Čech. Prosím o váš názor. Zdali by nebylo lepší po dobu braní antibiotik krmit umělým mlékem a mateřské odstříkávat.
Děkuji!
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Terezo.
U obou léků se nedoporučuje kojení. Nicméně Váš dotaz předám ještě specialistovi k odbornému vyjádření. Prosím o strpení s odpovědí. Při zánětu prsu doporučuji jinak masírovat a nahřívat prso, odstříkávat, masáže ve sprše a hodně mléko odstříkávat. Můžete si vzít při horečce Paracet. Lokálně přikládat tvar či podobné výrobky v cizině např. cottage. Přeji pěkný den a přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Terezo, odpověď není jednoduchá, protože je nutné zvážit cost a benefit možností, které máte. Rozhodnout se musíte sama, pokusím se Vám předat jen relevantní informace a svůj osobní názor. Předně je nutné ujasnit, jak se má léčit absces v prsu: absces je dutina vyplněná hnisem, vždy je nutné obsah abscesu vypustit - napíchnout jehlou a odsát (u nás provádí lékař gynekolog nebo chirurg) + dutinu propláchnout desinfekcí. Pokud se jedná skutečně o absces, tak je dost nepravděpodobné, že by stačila antibiotická léčba. V ČR je Linid používán pouze po schválení antibiotického střediska, obvykle na základě výsledků kultivace, jedná se o poměrně nové antibiotikum s omezenými zkušenostmi. Metronidazol se užívá běžně a dlouho. Je velmi pravděpodobné, že v ČR byste dostala ve své situaci jinou kombinaci antibiotik, na druhou stranu kombinace Linid + Metronidazol není nesmysl a patrně lékaři brali v potaz i fakt, že jste už nějaká antibiotika brala, samozřejmě zkušenosti místních lékařů s místními bakteriálními původci mohou vést k jiným zvyklostem. Pokud je to možné, trvala bych na mikrobilogickém vyšetření (nejlépe obsahu abscesu) a případně úpravě antibiotické terapie dle výsledků. Proběhla operace/evakuace abscesu? Zpět k Vaší otázce: obě látky, jak linezold, tak metronidazol přecházejí do mateřského mléka, linezolid částečně, metronidazol velmi dobře. Údaje o vlivu na kojené dítě jsou v obou případech omezené, proto výrobce kojení nedoporučuje. U metronidazolu je zmínka o teoretické mutagenitě, nelze vyloučit, že by se mohla projevit v dlouhodobém horizontu, také proto se metronidazol kontraindikuje. Sice to zní děsivě, na druhou stranu jednoznačně průkazná studie mi není známa. Když zvážím možnosti a rizika, jaké máte, tak bych předně chtěla vědět, zda proběhla evakuace abscesu. Poté bych souhlasila s empirickou terapií Linid+Metronidazol, ale trvala bych na mikrobiologickém vyšetření vypuštěného hnisu a případné úpravě antibiotické léčby dle výsledků. Kojení bych nepřerušovala, snad jedině je možné brát v potaz, že nejvyšší koncentrace Linidu v mateřském mléce je 2h po požití tablety, tedy bych pokud možno kojila v jinou dobu, což s měsíčním dítětem možná nepůjde, ale kdyby náhodou ano, nekojte zrovna 2 hodiny po požití tablety. U metronidazolu jsem našla údaj, že v mateřském mléce léčené kojené matky dosahuje 11% dětské terapeutické dávky. Myslím si, že největší riziko, které dítěti hrozí, je průjem, který se vyskytuje poměrně často a může být pro tak malé dítě nebezpečný, vést rychle k dehydrataci. Proto zařaďte dítěti probiotické kapky (denně 1 kapka BioGaia nebo něco podobného) a pokračujte v kojení. Vhodná jsou probiotika i pro Vás (u nás se doporučuje kojícím např. Biopron). Myslím, že fakt, že kojení je v rámci Vaší léčby velmi důležité, možná zásadní. V kojení bych proto pokračovala, je potřeba, aby byla prsa pokud možno udržovaná "prázdná" - tedy bych dítě přikládala často, ne na dlouho (nenechávat dítě cucat prázdná prsa, aby se mléko netvořilo o to víc) - prázdná prsa jsou prioritou, bez toho se zánětu jen tak nezbavíte. Odsávačka nikdy prsa tak dobře nevysaje, jako kojenec (kdybyste náhodou měla k dispozici staršího sourozence, který by mléko odsál efektivněji, bylo by to optimální). Pokud máte přecejen obavu z možných nežádoucích účinků na dítě (NIKDO Vám NIKDY nezaručí, že léčba antibiotiky nemůže dítěti NIC dělat), můžete přechodně kombinovat kojení s umělou výživou - myslím to, co odsajete, vyhodit a dítě dokrmovat umělým mlékem, jak jste ostatně psala. Přitom ale přicházíte o ochranu dítěte před průjmem - nedostává Vaše imunoglobuliny. Pokud si nechcete kazit techniku kojení (některé děti po poznání lahve už prso nechtějí), tak můžete krmit opatrně stříkačkou. Kdybych byla na Vašem místě, tak bych asi částečně mléko nahrazovala umělým, ale určitě bych kojení úplně neukončovala, naopak bych dítě využívala na "doodsátí" a hlavně bych se nestresovala, kdyby něco nešlo - někomu nejde kojit, jinému nejde odsávat (mně osobně by ve Vašem případě asi příliš nešlo odsávat, možná bych v takovém zápřahu dítě stříkačkou nenakrmila, tedy by mi nezbylo, než dítě převážně kojit). Dítě určitě sledujte, pokud by se Vám nezdálo (bledé, mrzuté, spavé, s průjmem, apatické atd.), ihned konzultujte s místním lékařem. Jak psala kolegyně, lokálně prsa chlaďte, doproučuje se chlazený tvaroh. Uvažte, máte-li dobrou pojišťovnu, možnost konzultovat své problémy s lékařem přes pojišťovnu. Jedná se už o komplikovanou situaci - komplikovaný zánět. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Spálová angina, antibiotika, kojení
Dobrý den. Dítěti 4roky začala rýma s teplotou a pak...
Alergie na PNC, kojení
Dobrý den, dostala jsem antibiotika Amoksiklav, kojim...
Antibiotika při kojení
Lékař mi naordinoval Fromilid 250 při kojení 8 měsíčního...
Uzlina v podpáždí
Dobrý den, mám dotaz ohledně zvětšené uzliny v podpaží....
Bolest prsa
Dobry den.. Je mi 25 let a už několik dní mám bolesti...
Černý kašel
Dobrý den, již zhruba měsíc kašlu. Nejprve mírně,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Antibiotika a ibalgin

Dobrý den, na angínu mi bylo naordinováno antibiotikum - Ospamox 1000 mg. Chtěl...

Antibiotika a infekce covid-19

Dobrý den mám prosbu . Před 2 dny mi lékař nasadil penbene na bolesti hlavy...

Antibiotika a jejich nežádoucí účinky

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně antibiotika Ciprinol 500-ciprofloxacin....

Antibiotika a jiné

Dobrý den, podstupují IVF na státním zařízení.Pred začátkem IVF léčena doxycyklinem...

Antibiotika a káva

Dobrý den, mám předepsaná antibiotika Fromilid 500. Mohu na tyto léky...

Antibiotika a klid

Dobrý den, dcera brala cca 7 dní antibiotika (Ospamox). Ráda bych věděla, jak...

Antibiotika a kofein

Dobrý den, Před třemi dny jsem dostala antibiotika Penbene 1500000 na angínu....

Antibiotika a Kofein


Antibiotika a kojení

Vážený pane doktore, mám sedmiměsíčního syna, kterého neustále kojím. Nyní...

Antibiotika a kojení

Dobrý den, prosím o radu, vysvětlení, snad i o ujištění. Mám 6týdnů starého...

Antibiotika a koronavirus

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se zeptala na jednu věc. Můj otec (55) je...

Antibiotika a kulturistika

Dobrý den, paní doktorka mi předepsala užívat 3x děnně antb. Ospen 1500 a Entizol...

Antibiotika a kvasinková infekce

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně problému s kvasinkovou infekcí....

Antibiotika a Kvasinky

Dobrý den, již po druhé za 5 měsíců potřebuji kvůli zánětu uzlin a hrtanu antibiotika....

Antibiotika a lactobacilli

dostala jsem antibiotika na streptokoka a v lékárně mě poradili používání lactobacillu.Při...

Antibiotika a Laktobacily

Dobrý den, před již asi 10 dny jsem brala antibiotika (angina) a asi u 4 dne...

Antibiotika a léky na žaludek

Dobrý den, beru při potíž´ich se zǎludkem prášky Kinito nebo si nakapu kapky...

Antibiotika a Macmiror v těhotenství

Dobry den jsem ve 20 tt a chtela jsem se zeptat, mam zjistenou ureaplasmu a...

ANTIBIOTIKA A MARIHUANA


Antibiotika a mariuhana

Dobrý den, právě dobírám penicilin Ospen 1500, zbývá mi ještě 10 prášků, měl...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Prvotrimestrální screening- špatné výsledky

Dobrý den,byla jsem na prvotrimestrálním screeningu a máme špatné výsledky.Je...

Péče o jizvu po císařském řezu

Dobrý den, 12.5.2017 jsem porodila císařským řezem syna a chci se zeptat, jak...

Husté žluté sperma

Dobrý den chtěl jsem se zeptat na jednu intimní věc, při erekci mám takové husté...

Zarudnutí penisu

Dobrý den, udělaly se mi na penisu takove červené fleky, hlavně na žaludu, potřeboval...

Petechie, krvavé fleky

Dobrý den, vždy, když dlouho chodím, objeví se mi na dolních končetinách krvavé...

Pocit vzduchu, bublinek v pochvě

Dobrý den paní doktorko, mám problém se kterým si nevím rady. Občas a poslední...

Cukání pod okem


Odkašlávání, dráždění v krku, škrábání, lechtáni v krku

Přeji Vám dobrý den. Prosím mám na Vás dotaz. Jedná se o kašel spíše o odkašlávání...

Partnerovi poslední dobou vždy po sexu otéká penis a má tam malé červené flíčky.

Dobrý den, partnerovi poslední dobou vždy po sexu otéká penis a má tam malé...

Loupání kůže na chodidlech

Dobrý den, obracím se na Vás s loupáním kůže na chodidlech. Již minimálně...

Pot je cítit čpavkem

Dobrý den, nevím do jaké oblasti bych měl svůj dotaz směřovat. Jsem zdráv, před...

Pocit, jakoby se mi n achvíli zastavilo srdce

Dobrý den, občas mám pocit jakoby se mi nachvíli zastavilo srdce, někdy když...

Panenská blána

Dobrý den chtěl jsem se zeptat, je mi 17 a přítelkyni 15 meli jsme sex, ale...

Brnenie rúk a končatín

Dobrý deň pani doktorka,chcela by som Vás poprosiť o radu. Pred mesiacov ma...

Bolest dásně

Dobrý den, 3 dny mě bolí spodní dáseň. jedná se o stálou bolest. Včera jsem...

Xarelto


Libido HA

Dobrý den Doporučíte mi prosím nějakou HA pro větší libido? Je lepší pro...

Roupi se stále vrací...

Dobrý den. Před 6 lety jsem se od mladšího sourozence nakazila roupem dětským....

Pohlavní Styk

Chtěla bych se zeptat,měla sem sex po 2 dnech menstruace a přítel se do mě trochu...

Xarelto

Dobrý den, dnes jsem si prvně vzala lék xarelto 20 mg , začala se mi motat hlava...

Reklama